Maltagliati met pancetta en doperwtjes

Foto Cathy Van de Moortele

Maltagliati worden letterlijk vertaald als "slecht gesneden". Wie zelf verse pasta maakt, weet dat je overschotjes pastadeeg opnieuw kan uitrollen maar je kan die resten dus ook gewoon in ongelijke stukken versnijden en gebruiken zoals ze zijn. 
Het seizoen van de verse erwtje is er! Ik koop ze graag en het doppen van de erwtjes is gewoon een rustgevende bezigheid. Veel erwtjes in dit gerecht en ook de pancetta doet het hier goed. Vind je geen pancetta? Versnij dan zelf wat spek in blokjes.

Wat hebben we nodig:

  • resten vers pastadeeg, zo'n 200 gr
  • olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en in fijne repen gesneden
  • 150 gr pancetta, in blokjes gesneden
  • 200 gr gedopte erwtjes
  • 50 ml witte wijn
  • 1.5 l water, heet
  • een takje basilicum
  • zout
  • peper van de molen
  • basilicumblaadjes
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Rol het deeg uit tot stand 5 (ik heb 9 standen op mijn Kenwood pastamaker).
  • Versnij het deeg in ongelijke vormen. (is je deeg al uitgerold van bv andere pastavormen zoals ravioli, versnij dan gewoon het uitgerolde deeg tot vormen.
  • Laat de maltagliati even drogen op een pastadroogrek.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Fruit de sjalotreepjes glazig en voeg de pancetta toe. Zet het vuur niet te hoog, want de pancetta hoeft niet knapperig te worden.
  • Voeg de gedopte erwtjes toe en laat die even meegaren.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken. Voeg het takje basilicum toe.
  • Voeg 1/3 van het hete water toe en hou de rest van het water goed warm.
  • Kruid met zout en peper van de molen.
  • Laat de erwtjes garen tot ze nagenoeg zacht zijn. Voeg meer water toe indien nodig.
  • Strooi de maltagliati in de pan en voeg extra water toe, zodat de pasta kan garen. Wanneer de pasta versgemaakt is, zal dat niet lang duren. Is hij al gedroogd, dan reken je enkele minuten extra. Proeven is de boodschap.
  • Leg de blaadjes basilicum op elkaar en rol ze op. Snij de blaadjes in reepjes en strooi ze over het gerecht.
  • Voeg de kaas toe aan de pasta en schep om. Neem de pan van het vuur.

TIP:

Je hebt misschien niet al het water nodig, misschien iets meer. Alles hangt af van hoe droog je pasta is en hoe lang hij moet garen. 
Hou telkens je resten vers pastadeeg bij om er maltagliati van te maken. Eens je er voldoende hebt, kan je ze gaan gebruiken in je gerechten. Zorg dat de pasta goed droog is voor je hem in een doos bewaart.
Deze pastavorm wordt normaal gemaakt van pastadeeg zonder eieren: gewoon water en bloem dus (1 deel water, 2 delen bloem).


Reacties