Crèpes Suzette

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte klassieker, die iedereen ooit eens moet gegeten hebben. Gebruik je beste ingrediënten voor het beste resultaat, dit is tenslotte een rijk en heerlijk dessert en dan kijken we niet naar de calorieën. 

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml verse melk van bij de boer
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 50 gr boerenboter
  • 1 vanillestok, opengesneden
  • 125 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 3 eieren 
  • extra boter
  • zeste van 1 goed gewassen sinaasappel
  • 75 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel Grand Marnier

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst het pannenkoekbeslag: doe de melk met de suiker, boter en het vanillestokje in een steelpannetje en warm die op. Zet daarna een deksel op de pan, zet ze van het vuur en laat de melk 30 min trekken.
  • Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop de eieren los en giet ze in het kuiltje.
  • Meng de eieren goed door de bloem en voeg daarna de afgekoelde maar nog lauwe melk geleidelijk toe aan de bloem, terwijl je goed blijft kloppen. Zorg dat je geen klontertjes hebt.
  • Laat het beslag een uurtje rusten.
  • Zet een pannenkoekpan op het vuur en laat er wat boter in smelten.
  • Bak 8 dunne pannenkoeken van het beslag en stapel ze op elkaar op een bord.
  • Meng de sinaasappelzeste met de bloemsuiker en boerenboter in een kommetje. Zorg dat de boter goed smeerbaar is.
  • Verdeel de sinaasappelboter over de 8 pannenkoeken, vouw ze in 2 en nogmaals in 2, zodat je 8 driehoeken krijgt.
  • Doe een klontje boter in de pannenkoekpan en leg er 4 pannenkoeken in, die samen 1 grote pannenkoek vormen. Warm de pannenkoeken op in de boter. De sinaasappelboter in de pannenkoeken zal smelten.
  • Verwarm de Grand Marnier in een kommetje in de microgolf gedurende 30 sec.
  • Giet de hete Grand Marnier over de pannenkoeken en flambeer (weg van de afzuigkap).
  • Serveer de crèpes Suzette met extra sinaasappelzeste en/of roomijs.

TIP:

Je kan ook Cointreau gebruiken ipv Grand Marnier.
Ik heb mijn crèpes Suzette gegeten met citrusroomijs.

Reacties