Gazpacho uit Spanje

Foto Cathy Van de Moortele

Met deze temperaturen heb ik zo'n zin in ijskoude gazpacho. Ik voeg er zelfs nog ijsblokjes aan toe. Boordevol smaak en dingen die goed voor je zijn. Laat de warme soepen maar een beetje wachten tot het weer kouder wordt.

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg rijpe tomaten, gewassen
  • 1/2 rode paprika, gewassen
  • 1/4 groene paprika, gewassen
  • 1/4 komkommer, gewassen
  • 1 kleine ui, gepeld
  • 10 gr oud wit brood, geweekt in wat water
  • 65 gr knoflook olijfolie
  • 2 eetlepels (balsamico) azijn
  • zout naar smaak
  • witte peper

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de tomaten, paprika's, komkommer en ui en stukjes en doe ze in een blender.
  • Mix alle groenten glad.
  • Voeg het brood met het weekwater toe aan de blender, alsook de olijfolie en de azijn.
  • Mix glad.
  • Kruid met zout en peper.
  • Giet de gazpacho door een fijne metalen zeef en gooi het pulp weg.
  • Giet de gazpacho over in zuivere flessen en zet ze in de koelkast tot gebruik.

TIP:

Je kan de knoflook olijfolie ook vervangen door gewone olijfolie en 1 - 2 teentjes knoflook mee mixen met de groentjes.
Maak een fijne brunoise van ui, komkommer, groen en rode paprika en serveer dat bij de gazpacho. Zo kan iedereen doseren naar behoefte.
Haal de soep door de passe-vite ipv ze te mixen, om een rodere kleur te behouden. De mixer brengt lucht in de soep, waardoor ze bleker wordt.

Reacties