Bretoense zandtaart met witte chocolade ganache en rood fruit

Foto Cathy Van de Moortele

Ik moest gewoon op de wagen springen bij het zien van al die lekkere taarten met Bretoens zanddeeg. Ik zag ze voor het eerst passeren bij José van den Dungen uit Nederland, een geweldige blogster die ik al enige tijd volg. José maakt niet alleen de mooiste creaties, ze kan ze ook nog eens zeer goed op beeld zetten.
José had haar inspiratie gehaald bij Myriam Minne van Hap en Tap. Myriam is ook weer zo'n topper, die er haar handen niet voor omdraait om prachtige desserts en gerechten op tafel te zetten. Myriam liet in haar blog ook weten, dat het oorspronkelijke recept uit Frankrijk kwam, vanop de blog van Chic Chic Chocolat. 
En nu dus ook op mijn blog.

Wat hebben we nodig:

  • 150 ml slagroom
  • 1/2 koffielepel vanillepasta
  • 70 gr witte chocolade callets
  • 3 eierdooiers (de eiwitten heb je niet nodig in dit recept)
  • 110 gr fijne griessuiker
  • 110 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje fleur de sel
  • 200 gr gemengd rood fruit (ik heb gekozen voor aardbeien, frambozen en bosbessen)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de helft van de slagroom met de vanille tot de room net begint te brobbelen.
  • Zet het pannetje van het vuur en laat de slagroom 30 min trekken.
  • Voeg de chocolade callets toe aan de lauwwarme room en verwarm tot de chocolade helemaal gesmolten is.
  • Roer de rest van de slagroom erdoor en zet alles een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een bakplaat klaar met daarop een silicone bakmatje. Op het bakmatje plaats je een bakring van 21 of 22 cm diameter.
  • Klop de eierdooiers los in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper. 
  • Voeg de suiker toe en klop die door de eierdooiers tot een samenhangend, zacht beslag.
  • Voeg de boter in blokjes toe en klop die goed onder de eiermassa.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het snuifje zout boven de natte ingrediënten.
  • Klop alles nog eens goed door elkaar.
  • Schep het beslag in de ring en effen alles met een spateltje.
  • Bak deze bodem 30 min of tot hij licht gekleurd en gaar is.
  • Laat de bodem volledig afkoelen op een rooster. Verwijder de ring.
  • Plaats de bodem op een taartschaal.
  • Klop de ganache op in de kom van de Kenwood met de draadklopper, net zoals je slagroom zou opkloppen.
  • Breng de ganache over in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.
  • Spuit dotjes ganache in een cirkel op de taartbodem. Laat een klein randje vrij, zodat je ook de bodem nog ziet.
  • Spuit de rest van de room in het midden van de cirkel.
  • Beleg de room met rood fruit.

TIP:

Eet de taart liefst de dag zelf nog op of bewaar ze zeker in de koelkast.
Je kan er ook voor kiezen om slechts één soort fruit te kiezen of andere combinaties te maken. Bosbessen met mango lijkt me ook wel lekker!


Reacties