Pan con tomate

Foto Cathy Van de Moortele

Ook wel gekend onder de naam pa amb tomàquet, is deze toast met tomaat gewoon een voltreffer. De eenvoud zelf, maar wat een smaakbommetje! Kies de rijpste tomaten, je beste extra vierge olijfolie en als je de geconfijte knoflook van gisteren al gemaakt hebt: bingo! Wat Maldon zoutvlokjes en een draai van de pepermolen, chiffonade van basilicum en... ok, ik heb nu bijna alles al verklapt...

Wat hebben we nodig:

  • 5 rijpe tomaten, gewassen
  • Maldon zoutvlokjes
  • extra vierge olijfolie
  • balsamico
  • olijfolie
  • 2 dikke sneden (zuurdesem)brood
  • geconfijte knoflook
  • enkele blaadjes basilicum
  • enkele bocconcini van Garofalo mozzarella di bufala, uitgelekt op keukenpapier
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Rasp de tomaten grof. Je houdt enkel de velletjes over (die mag je weggooien).
  • Giet de geraspte tomaten in een metalen zeef boven een kom. Vang het sap op en hou het pulp over voor je toast. Laat hem nog zoveel mogelijk uitlekken.
  • Kruid het tomatenpulp met Maldon zoutvlokjes, een scheut extra vierge olijfolie en een scheutje balsamico.
  • Laat een pan goed op warmte komen en doe er dan wat olijfolie in.
  • Leg de sneden brood in de pan en zet er een tweede pan bovenop, zodat het kruim goed tegen de onderste pan gedrukt wordt.
  • Bak nu ook de andere kant.
  • Leg de toast op je snijplank en smeer de bovenkant in met geconfijte knoflook.
  • Verdeel de aangemaakte tomatenpulp over de toast.
  • Leg de blaadjes basilicum op elkaar en rol ze op als een sigaar.
  • Snij met een scherp mesje dunne reepjes van de basilicum (chiffonade) en strooi die over de tomatenpulp.
  • Snij de bocconcini in plakken en leg ze op de tomatenpulp. je kan ze ook in stukken scheuren.
  • Kruid af met extra zoutvlokjes en peper en nog een drizzle extra vierge olijfolie.
  • Serveer meteen.

TIP:

Heb je geen geconfijte knoflook? Gebruik dan gewoon een teentje (verse) knoflook om het geroosterde brood mee in te wrijven. 
Het sap dat uit de tomatenpulp komt, kan je gewoon opdrinken.

Reacties