Sappige gehaktballetjes en paprikasaus

Foto Cathy Van de Moortele

Varkensgehakt of gemengd gehakt (varken/kalf) is mijn eerste keuze wanneer ik gehaktballetjes maak. Je kan uiteraard ook kiezen voor rundergehakt of kalfsgehakt of een mengeling naar keuze. Mijn slager heeft uitstekend gehakt waardoor de balletjes mooi sappig blijven. Kneed het gehakt niet te lang en voeg niet teveel paneermeel toe, anders worden ze te compact. De balletjes worden eerst aangebakken en zullen dan later verder garen in de saus. Neem er je tijd voor: slowcooking zorgt voor meer smaak.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 kleine ui, gepeld en geraspt
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • lookpoeder
  • uienpoeder
  • oregano
  • komijn
  • koriander
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in brunoise gesneden
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk (400 gr netto)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 gedroogde paprika (Turkse winkel)
  • enkele saffraandraadjes opgelost in een beetje water

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm die op.
  • Meng ondertussen het gehakt met het ei, paneermeel, de geraspte ui en de peterselie.
  • Kruid met peper, zout, lookpoeder, uienpoeder, oregano, komijn, koriander.
  • Maak je handjes lichtjes vochtig en draai balletjes van het gehakt.
  • Doe wat olijfolie in de pan en laat die warm worden.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Haal de balletjes uit de pot en zet ze even aan de kant.
  • Doe de ui en paprika in de pot en fruit ze tot ze wat zachter worden.
  • Kruid met dezelfde kruiden als je gebruikt hebt voor de balletjes.
  • Roer goed om en laat de kruiden even mee bakken.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en vul het blik met water. Giet het water bij de groenten in de pot.
  • Voeg de laurierblaadjes en het saffraanwater toe.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Leg de balletjes in de saus en laat ze garen op medium warmte, zonder deksel.
  • Werk af met extra platte peterselie.

TIP:

Lekker met rijst, pasta of aardappelpuree.


Reacties