Gefrituurde aardappelballen met ricotta

Foto Cathy Van de Moortele

Helemaal top toch, deze gefrituurde aardappelballen? Ik zag op internet een video voorbij komen van papas rellenos, een Cubaanse manier om aardappelpuree te vullen met rul gebakken gehakt en paprika's en ik dacht meteen: dit kan ik ook! Maar dan gevuld met ricotta, omdat dat me wel een leuk idee leuk. 
Frituur 2 ballen per keer, zodat het vet niet te snel afkoelt. Hou de gebakken ballen warm in de oven terwijl je de andere frituurt. Je hebt meteen 10 stuks (of meer als je ze kleiner maakt). Ik heb ze dubbel gepaneerd, want geef toe: dat korstje doet het hem toch?

Wat hebben we nodig:

  • 800 gr geschilde aardappelen, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • 1 eierdooier
  • peper van de molen
  • zout
  • 125 gr ricotta
  • 1 eierdooier
  • 50 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • vers gemalen nootmuskaat
  • frituurolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 koffielepel gedroogde peterselie
  • 1 koffielepel Aleppo peper of enkele chilivlokjes of wat paprikapoeder
  • 1 koffielepel uienpoeder
  • 2 eieren
  • 4 - 5 eetlepels paneermeel

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de aardappelstukken tot ze heel gaar zijn.
  • Laat ze even uitdampen.
  • Duw de aardappelstukken door een pureeknijper of wrijf ze door een passe-vite, zodat de puree heel glad en zonder stukjes is.
  • Roer de eierdooier door de puree.
  • Kruid met peper en zout.
  • Tijdens het stomen van de aardappelen, maak je de vulling: meng de ricotta met de eierdooier en de Parmezaanse kaas. Kruid met peper, zout en vers gemalen nootmuskaat.
  • Doe deze vulling in een spuitzak met een brede, ronde spuitmond.
  • Verwarm de frituurolie voor op 175°C.
  • Meng de bloem met de peterselie, Aleppo peper en het uienpoeder in een kommetje.
  • Mix de eieren compleet glad met de staafmixer. Vergeet niet om een beetje zout toe te voegen aan de eieren, dat helpt bij het loskloppen. Giet deze eieren in een tweede kommetje.
  • Doe het paneermeel in een derde kommetje.
  • Zet een schaal klaar om de aardappelballen op te leggen eens ze gevormd zijn.
  • Verdeel de nog warme aardappelpuree in 10 gelijke porties.
  • Kneed de aardappelportie nog even in je handen en maak er dan een soort "bootje" van. In dat bootje spuit je een kleine hoeveelheid van de vulling. Vouw de puree over de vulling en rol tot een goed gesloten bal.
  • Haal de aardappelballen door de bloem en klop overtollige bloem af.
  • Haal de ballen nu door gemixt ei en daarna door paneermeel.
  • Herhaal de stap met het ei en het paneermeel, zodat je een dubbel korstje hebt.
  • Frituur de ballen per 2 in het warme frituurvet.
  • Schep de ballen uit de olie met een metalen schuimspaan en hou ze warm in een oven van 180°C.

TIP:

Maak 20 balletjes uit dit recept en geef ze bij het aperitief als hapje met een dipsaus.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties