Gevulde koekjes (oreschki)

Foto Cathy Van de Moortele

Wat zijn ze prachtig, deze gevulde koekjes! Ik zag een youtube filmpje over deze Russische oreschki en ik wist meteen dat ik zo'n toestel in huis wou halen. Twee dagen nadien stond ik 's morgens vroeg al te bakken. De koekjes kan je vullen met wat jij maar lekker vindt, maar caramelvulling is wel traditioneel Russich. Geniet er van!

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr boter, zacht
  • 2 eieren
  • 30 gr fijne griessuiker
  • vanille extract naar smaak
  • 300 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 4 gr bakpoeder
  • 1 blik gecondenseerde gesuikerde melk
  • 100 gr boter, zacht
  • halve walnoten of hazelnoten of amandelen

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter in de Kenwood met de K-klopper.
  • Voeg de eieren, suiker en vanille toe en klop.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en voeg het in 3x toe.
  • Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig, een beetje zoals playdoh.
  • Weeg  deegballetjes van 5 gr af en zet ze klaar op een groot bord.
  • Zet je oreschki apparaat klaar en verwarm het voor.
  • Leg in elke holte een deegballetje tot alle holtes gevuld zijn.
  • Doe het deksel toe, wacht 5 sec, druk het nogmaals dicht en sluit dan de clip.
  • Zet de timer op 4 min.
  • Haal de gebakken oreschki voorzichtig uit het toestel, want ze zijn heel erg warm!
  • Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
  • Knip overtollige randjes weg met een schaar boven een kommetje. Deze koekjesrestjes mag jij straks helemaal zelf opeten!
  • Ga zo door tot alle koekjes gebakken zijn.
  • Klop de boter zacht. Spatel er de gesuikerde melk door.
  • Gebruik een klein lepeltje om de koekjes te vullen tot net onder het randje.
  • Leg op de vulling een halve walnoot (optioneel) en sluit af met een tweede, gevuld koekje (zonder noot).
  • Wrijf vulling die uit het koekje komt, met je vinger rond de naden, zo blijft het koekje mooi dicht.
  • Schik de koekjes op een mooie schaal, laat ze een uurtje staan (de koekjes zullen wat van de vulling opnemen en zachter worden) en geniet!

TIP:

Het toestel dat ik hiervoor gebruikt heb, is een oreschki maker van Unold. Er komt ook een receptenboekje bij met zoete en hartige koekjes. De platen zijn antikleef maar niet uitneembaar of verwisselbaar. Hou de platen tussen elke bakbeurt schoon door met een stukje keukenpapier het vet weg te vegen.
Bewaar de gevulde koekjes in een gesloten blikken trommel op kamertemperatuur, tot een week. Zet ze in de koelkast in een tupperwaredoos als je ze langer wilt bewaren.
Ik heb vandaag de caramelversie gebruikt van de gecondenseerde gesuikerde melk. Die kan je in elke Russische winkel kopen (grootsteden). Of je maakt zelf caramel, door de gesloten blikken goed onder water te zetten en die op medium warmte 3u te koken. Zorg dat er steeds voldoende water in de pot zit, de blikken moeten onder water blijven).
Je kan de koekjes bijvoorbeeld ook vullen met hazelnootpasta en een hazelnoot, of pindakaas aan de ene kant en confituur aan de andere kant of marshmallow fluff. Ik had nog een restant namelakaroom over van mijn kerstbûche en heb die gebruikt in combinatie met hazelnoten.

Reacties