Kerstbûche met namelakaroom

Foto Cathy Van de Moortele

Namelaka wat? Ik had er alleszins nog nooit van gehoord maar wat ben ik blij dat ik deze vulling nu ken! Niet alleen voor kerstbûche, maar ook om soesjes mee te vullen, om muffins mee te glazuren, ... Veel plezier met deze kerstbûche!

Wat hebben we nodig:

  • 5 gr gelatinepoeder
  • 25 gr water, koud
  • 200 ml volle melk
  • 250 gr fondant chocolade callets (specifiek om te smelten)
  • 400 ml slagroom 40%
  • 120 gr amandelpoeder
  • 120 gr bloemsuiker
  • 30 gr patisseriebloem
  • 6 eiwitten
  • 140 gr fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gelatinepoeder in een klein kommetje en giet er het water bij. Laat het gelatinepoeder oplossen in het water en laat het even staan om in te dikken.
  • Doe de melk in een steelpannetje en breng hem aan de kook.
  • Giet de hete melk over de chocolade callets, voeg de gelatine toe en laat enkele minuten rusten.
  • Roer goed door tot alle chocolade mooi gesmolten is.
  • Giet de slagroom bij de gesmolten chocolade en mix alles glad met de staafmixer.
  • Giet het beslag in een glazen kom. Sluit af met een deksel en laat de namelakaroom minstens 6u opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een lichtjes ingevette bakplaat van 30x40cm klaar en bekleed die met bakpapier.
  • Doe het amandelpoeder in een kom. Zeef daarboven de bloemsuiker en de bloem. Meng om.
  • Klop de eiwitten half op.
  • Voeg de helft van de suiker toe en klop verder op.
  • Voeg de rest van de suiker geleidelijk aan toe en klop verder op tot er geen korreltjes suiker meer te voelen zijn.
  • Spatel de helft van het droge mengsel voorzichtig door de eiwitten.
  • Spatel de rest van het droge mengsel door de eiwitten.
  • Stort het beslag uit op de bakplaat en effen het oppervlak met een lange spatel. Zorg dat het beslag overal even dik ligt.
  • Bak de dacquoise lichtbruin in 15 min.
  • Draai de dacquoise onmiddellijk om, op een keukenhanddoek. Verwijder het bakpapier.
  • Rol de dacquoise op in de handdoek en ontrol hem weer. Laat afkoelen.
  • Besmeer de dacquoise met de namelakaroom en rol hem op.
  • Besmeer ook de buitenkant met de room en trek er strepen in met een vork.
  • Laat de bûche opstijven in de koelkast.

TIP:

Je kan deze bûche perfect invriezen. Laat ze ontdooien in de koelkast.
Bewaar de namelakaroom in een goed afgesloten glazen kom met deksel toch zeker 14 dagen in de koelkast.

Reacties