Boterkoekjes



Foto Cathy Van de Moortele

Het spuiten van boterkoekjes heeft iets dramatisch, iets magisch, iets bijzonders. Je ziet ze zo tot leven komen. Ze doen me denken aan de blikken koekjestrommel, vol papiertjes met in elk papiertje een ander torentje koekjes. De "sigaren" en de boterkoekjes waren altijd mijn favoriet, alhoewel een koekje met kokosrasp er ook altijd wel bij kon.
Ik heb nog altijd blikken koekjestrommels, ze zijn zo leuk om naar te kijken. En eenmaal die koekjes er in zitten en de koffie loopt door...

Wat hebben we nodig:

  • 190 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker
  • 35 gr eiwit (1 eiwit)
  • 220 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 20 gr maïzena
  • vanille extract

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C. Zet een niet-ingevette bakplaat klaar.
  • Klop de boter romig met de bloemsuiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg het eiwit toe en klop alles samen op.
  • Zeef de bloem met het zout en de maïzena boven het beslag.
  • Voeg het vanille extract naar smaak toe.
  • Klop een laatste maal door elkaar.
  • Wil je graag tweekleurige koekjes? Verdeel het deeg dan in 2 en voeg aan één portie puur cacaopoeder toe.
  • Breng het deeg over in een spuitzak met grote, gekartelde spuitmond.
  • Spuit koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 15 min of tot de randjes lichtjes gekleurd zijn. De onderkanten moeten goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

TIP:

Je kan je spuitzak ook vullen met afwisselend wit en bruin deeg, zodat je koekjes twee kleuren krijgen.
Ook lekker: vanille extract bij het bleke deeg, mokka extract bij het donkere deeg.
Smelt de boter niet, maar zorg er wel voor dat ze mooi zacht is. Op mijn microgolfoven heb ik een functie om boter te smelten maar ook eentje om boter zacht te maken.
Moet je jouw koekjes in 2x bakken omdat je bakplaat niet groot genoeg is voor 1x? Gebruik dan een koude bakplaat voor de 2e portie, anders zullen je koekjes teveel uitlopen.
Gebruik geen bakpapier voor deze koekjes, anders kan je ze niet mooi spuiten.
Bewaar de koekjes in een blikken trommel. Stop er geen andere koekjes bij.
De maïzena zorgt voor het smeltende gevoel in de mond.

Reacties