Vegan chocoladecake

Foto Cathy Van de Moortele

Deze chocoladecake bevat geen eieren en is volledig plantaardig, met heerlijke stukjes chocolade. Krijg je er al zin in?

Wat hebben we nodig:

  • 5 gr Nescafé oploskoffie
  • heet water
  • 150 ml plantaardige melk (ik heb sojamelk gebruikt)
  • 1 koffielepel citroensap
  • 75 gr plantaardige boter, gesmolten en afgekoeld
  • 30 gr vegan mayonaise (ik heb Hellmann's gebruikt) of plantaardige natuuryoghurt
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 250 gr patisseriebloem
  • 50 gr pure cacao
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100 gr pure chocolate chunks van Callebaut
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 100 gr donkerbruine suiker
  • 100 ml Alpro soya whipping room
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een bakvorm van 1l inhoud lichtjes in.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de oploskoffie in een maatbekertje en giet er heet water over tot je aan 100 ml komt. Laat de koffie oplossen en afkoelen.
  • Meng de melk met het citroensap en laat even staan.
  • Meng de koffie met de melk, boter, mayonaise (of yoghurt) en het vanille extract.
  • In een tweede kom zeef je de bloem met de cacao, het bakpoeder en het zout.
  • Met een garde roer je alles mooi door elkaar.
  • Voeg de chocolate chunks en beide soorten suiker toe en meng nogmaals met de garde.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng kort met de garde, tot er geen droge ingrediënten meer te zien zijn. Meng niet langer dan nodig.
  • Stort het beslag in de voorbereide bakvorm en schuif hem 1u in de oven.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm de cake wanneer hij helemaal afgekoeld is en snij hem in dikke plakken. Lekker met vers geklopte slagroom (klop de slagroom gedeeltelijk op, voeg de bloemsuiker toe en klop verder op), caramel en framboosjes, of een bolletje vanilleijs.

TIP:

Kies de juiste vorm voor je recept. De bakvorm moet een inhoud hebben van 1l. Schrijf dat met een alcoholstift onderaan de vorm, zodat je altijd de correcte vorm gebruikt.
Chocolate chunks (en chocolate chips) smelten niet in de oven, in tegenstelling tot chocolade callets. Callets gebruik je net wanneer je gesmolten chocolade wilt voor een chocoladesaus of ganache bijvoorbeeld.


Reacties