Spaanse linzenstoofpot met chorizo

Foto Cathy Van de Moortele

Er staan hier altijd linzen op voorraad: voedzaam, lekker, vezels en eiwitten. Een veggie stoofpotje is ook lekker, maar vandaag had ik zin in de chorizo Iberico de bellota die we mee brachten uit Málaga. Een grote portie, voor 4 pers, helemaal voor mij alleen. Mijn man is niet onmiddellijk grote fan van linzen en ook al niet van chorizo, maar dat belet me niet om mezelf te verwennen.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 grote tomaat, ontpit en in reepjes gesneden
  • 150 gr chorizo, van het velletje ontdaan en in plakken gesneden
  • 1 vastkokende aardappel, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 1 koffielepel pimentón de la Vera dulce
  • 2 laurierblaadjes
  • 350 gr linzen, gewassen
  • 1400 ml bouillon naar keuze
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers aan met de paprikablokjes en laat ze zweten zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en gaar die even mee.
  • Voeg de reepjes tomaat toe en roer om.
  • Leg de chorizo in de pan en laat hem zijn olie vrijgeven.
  • Doe de stukken aardappelen en de wortelplakjes erbij.
  • Strooi de pimentón de la Vera over de groenten en roer snel om, zodat de paprika niet bitter wordt. 
  • Leg de laurierblaadjes in de pan, doe de gewassen linzen er bij en giet de bouillon erover.
  • Roer om.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet een deksel op de pan, verminder het vuur naar medium warmte en laat alles 20 min garen.
  • Verwijder het deksel, roer om en laat nog 20 min verder garen.
  • Kruid pas op het einde, wanneer de linzen gaar zijn. 

TIP:

Je kan 1/2 rode en 1/2 groene paprika gebruiken, of bij 1 kleur blijven.
Bij het garen van linzen, moet je wachten met het toevoegen van zout tot de linzen gaar zijn, om te vermijden dat de linzen hard blijven.
Kruimige aardappelen zijn niet geschikt voor een stoofpotje, omdat ze helemaal zouden oplossen. Vastkokende aardappelen gebruiken dus. Maak de blokjes ook niet te klein, zodat je de stukken aardappel nog terug vindt.
Kies de dulce pimentón de la Vera, niet de hot versie.

Reacties