Schelpjes met rode paprikasaus en 'Nduja

Foto Cathy Van de Moortele

Het lijkt wel een nieuwe versie van mac&cheese, maar dan met een groentesaus. Daar zeg ik geen nee tegen. De rode paprika's zagen er veelbelovend uit. Mijn groenteboer pikte ze voor me uit en koos meteen de mooiste, roodste en beste exemplaren. Dat alleen al, is de uitstap waard...

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gehalveerd
  • 1 dikke teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 2 rode paprika's, schoongemaakt en ontpit
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 eetlepels 'Nduja (Italiaanse smeerbare pittige worst)
  • 1 eetlepel tomatenpuree van een goed merk (Mutti bijvoorbeeld)
  • 200 ml slagroom 35%
  • 150 gr schelpjes pasta
  • 45 gr pecorino romano (schapenkaas), vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een brede pan op het vuur (ik gebruik mijn Tarte Tatin pan van Le Creuset) en laat er wat olijfolie warm in worden.
  • Leg de gehalveerde uien op je snijplank en snij ze in fijne repen (niet in halve ringen, begin te snijden van de andere kant).
  • Laat de uien fruiten in de pan tot ze glazig worden.
  • Laat de knoflooksnippers mee fruiten zonder ze te laten kleuren.
  • Snij de paprika's in reepjes en voeg ze toe aan de pan. Laat ze zacht worden.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de 'Nduja en tomatenpuree toe en laat die even meebakken, zodat er zoveel mogelijk smaak vrijkomt.
  • Eens de groentjes mooi zacht zijn, voeg je de slagroom toe. Warm goed door.
  • Blender de saus tot ze fluweelzacht is.
  • Ondertussen breng je een pot met gezouten water aan de kook.
  • Kook de schelpjes al dente.
  • Zet een diep hapjespan op het vuur en verwarm daarin 300 gr van de paprikasaus.
  • Schep de al dente gekookte pasta in de saus en voeg ook een pollepel pastakookvocht toe. 
  • Warm alles goed door en laat de pasta verder garen in de saus.
  • Neem de pan van het vuur, strooi de kaas in de pan en schep om.
  • Schep de pasta met de saus in 2 diepe kommen en geniet.

TIP:

Heb je saus over? Voeg ze toe aan je vers gemaakte tomatensoep als extra smaakmaker.
Heb je geen 'Nduja? Gebruik dan 2 eetlepels tomatenpuree en voeg wat chilivlokjes toe aan de gefruite uien.
Heb je moeite om de schillen van paprika te verteren? Rooster dan je paprika's op voorhand en verwijder de velletjes. Of duw de saus na het mixen nog eens door een fijn zeefje, zodat de velletjes achterblijven.
Serveer een groene salade bij deze pasta. 
De 'Nduja kocht ik bij een Italiaans winkeltje in de Lammerstraat in Gent: Da Luigi.


Reacties