Smash burger
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik ben geen grote fan van hamburgers, al zeker niet uit fastfoodzaken. Maar smash burgers? Damn girl.... I'm in! Bij mijn slager vraag ik runderaméricain 80% mager, 20% vet. Een ideale combi voor een perfecte smash burger. Ik had nog vers gemaakte coleslaw in de koelkast staan en die doet het perfect hierbij.
Wat hebben we nodig:
- 340 gr runderaméricain van bij de slager
- olijfolie
- peper van de molen
- zout
- 2 plakjes kaas die goed smelt
- 2 tijgerbolletjes of hamburgerbroodjes, gehalveerd
- coleslaw
- plakjes tomaat
- fijne ringen rode ui
- je favoriete burgersausje, bv Thousand Island dressing
Hoe gaan we te werk:
- Weeg het gehakt af in porties van 4x 85 gr. Maak 4 ballen van het gehakt, zonder te kneden.
- Zet een grote gietijzeren pan of bakplaat op het fornuis en laat die heel warm worden.
- Giet een klein beetje olijfolie in de pan.
- Leg de ballen gehakt in de pan en leg er een bakpapier op.
- Zet een tweede gietijzeren pan bovenop het bakpapier en duw zo hard je kan, zodat de ballen helemaal geplet worden tegen de onderste pan. Verwijder het bakpapier en kruid het vlees met peper en zout.
- Laat de smash burgers mooi karamelliseren en draai ze dan om.
- Kruid de tweede kant en leg op 2 burgers een plakje kaas.
- Leg de andere burgers bovenop de plakjes kaas.
- Ondertussen besmeer je je broodjes aan de kruimzijde, met wat boter en toast je die zijden mooi krokant en goudbruin.
- Beleg elk onderste broodje met coleslaw.
- Leg daarop plakjed tomaat en uienringen.
- Leg de dubbele burgers met daartussen kaas, op de uienringen.
- Besmeer het bovenste broodje met je favoriete sausje en zet het op de burger.
TIP:
Beleg je broodjes al voor je de burgers bakt, zo ben je meteen klaar om aan tafel te gaan.
Reacties