Mierennest koekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Enkele weken terug, kookte ik enkele blikken gecondenseerde gesuikerde melk tot caramel. Je kan deze nog een hele tijd bewaren in de voorraadkast en dan gebruiken in tal van desserts. Vandaag gebruiken we de helft van een blik caramel voor deze mierennest koekjes. Er is wat werk aan, maar het is superleuk om te doen. Je maakt eerst het koekjesdeeg, dat je laat opstijven in de koelkast vooraleer je het raspt. Deze kleine "wormpjes" deeg worden gebakken in de oven tot ze knapperig en bruin zijn. Daarna meng je ze met warme caramel en maak je er deze mierennestjes van. Ik heb er wat maanzaad bij gedaan, om de illusie te geven dat er daadwerkelijk mieren in zitten. Je zou er ook hagelslag door kunnen mengen.

Wat hebben we nodig:

  • 75 gr ei (1.5 ei)
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 35 ml melk
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • 50 gr boerenboter, kamertemperatuur
  • vanille extract naar smaak
  • 425 gr patisseriebloem
  • 100 gr boerenboter
  • 60 gr donkere honing
  • 200 gr gecondenseerde gesuikerde melk, caramelversie (1/2 blik)
  • vanille extract naar smaak
  • 10 gr maanzaad (facultatief)

Hoe gaan we te werk:

  • Meng het ei met de suiker, melk, het natriumbicarbonaat, de boter en de vanille. Doe dit in de kom van de Kenwood, met de draadklopper.
  • Vervang de draadklopper door de K-klopper en voeg de bloem in delen toe.
  • Meng tot een homogeen deeg dat een beetje aanvoelt als playdoh.
  • Verdeel het deeg in 4 rollen en stop die in een ziploc zakje.
  • Leg het deeg minstens 30 min in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet enkele bakplaten klaar. Zet ook een kom klaar met wat bloem.
  • Neem een rol deeg en rasp die tot fijne "wormpjes boven de kom met bloem.
  • Hussel de wormpjes door de bloem en ga zo verder.
  • Zeef de wormpjes zodat overtollige bloem niet op de bakplaat belandt.
  • Bak de wormpjes 15 min of tot ze mooi bruin en knapperig zijn.
  • Ga zo verder tot alle deeg verwerkt en gebakken is.
  • In een steelpannetje doe je de boter bij de honing, caramel en vanille.
  • Laat alles zachtjes samensmelten.
  • Giet deze warme substantie over de gebakken wormpjes en strooi er het maanzaad over.
  • Meng goed.
  • Duw deeltjes van het deeg in silicone vormpjes en druk goed aan. Keer de vormpjes om op een grote plaat en ga zo door tot alle hoopjes gevormd zijn. 

TIP:

Je kan ook hoge glazen gebruiken om de koekjes te maken, zodat je mooie torentjes in kegelvorm krijgt. Zorg dan wel dat je de binnenkant van het glas telkens nat maakt met wat water vooraleer je het vult, anders zal het koekje er niet makkelijk uitkomen.
Ik heb grote, silicone ijsblokvormen van Point Virgule gebruikt.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties