Aardappelpannetje met krokant gebakken spek

Foto Cathy Van de Moortele

Hou jij ook van krokant gebakken spek? Ik moet er altijd een beetje extra maken, omdat het vaak al opgepeuzeld is voor we aan tafel gaan. Als je pancetta in huis haalt, dan wordt het nog lekkerder! Hou het spekvet apart, om er de aardappeltjes, uien en paprika's in te bakken. Als dat maar goed komt...

Wat hebben we nodig:

  • 1 verpakking fijngesneden pancetta por carbonara
  • 3 aardappelen, gekookt en afgekoeld, in stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 1 groene (of rode) paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • vers gesnipperde bieslook

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de pancetta in een pan en voeg er een flinke scheut water aan toe.
  • Zet de pan op medium warmte. Het spek begint te garen en het water zal verdampen.
  • Eens het water verdampt is, is het spek gaar. Het kan nu mooi beginnen bakken in het vrijgekomen vet.
  • Roer af en toe in de pan, terwijl het spek mooi kleurt en knapperig wordt.
  • Als het spek voldoende gebakken is, giet het dan door een metalen zeefje en vang het spekvet op.
  • Laat het spek uitlekken in het zeefje, het zal nog krokanter worden.
  • Giet wat van het spekvet terug in de pan en bak de aardappeltjes.
  • Voeg de uien en paprika's toe en bak ze mee.
  • Strooi de plakjes knoflook over de groentjes.
  • Schud de pan regelmatig op en voeg zonodig wat extra spekvet toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Werk af met verse bieslook en het knapperig spek.

TIP:

Je kan dit krokante spek ook over een salade of pastagerecht strooien of als topping tussen je boterhammen.
Gebruik liefst aardappelen die daags voordien gekookt zijn, die bakken beter dan vers gekookte aardapelen.

Reacties