Tagliolini met zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben altijd blij als ik vrij ben op donderdagen want dan kan ik naar de markt om verse vis te kopen. De mensen weten Vishandel Janssens goed te vinden, want het is aanschuiven geblazen. Ik ga graag vroeg, dan is er nog tijd voor een babbeltje en een oerdegelijke Westvlaamse uitleg van Pascal en zijn team. 
Zalm vandaag, met vers gemaakte tagliolini. Ready?

Wat hebben we nodig:

  • 1 ei van 50 gr
  • 50 gr pizza/pastabloem (ik gebruik Bisco)
  • 50 gr semola
  • olijfolie
  • 2 zalmfilets met vel
  • peper van de molen
  • zout
  • 30 gr boerenboter
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
  • een stukje rode chilipeper, fijngesnipperd
  • 200 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 30 ml witte wijn
  • 100 gr jonge spinazie, schoongemaakt
  • enkele basilicumblaadjes
  • 200 ml slagroom 35%
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak eerst het pastadeeg door het ei goed te mengen met de twee soorten bloem. Maak een bal van het deeg en laat het deeg 30 min rusten op kamertemperatuur in een gesloten ziploc zakje.
  • Zet een pot met gezouten water klaar, om straks de pasta te koken.
  • Verdeel het pastadeeg in 2. Gebruik 1 deel en laat de rest in het gesloten zakje rusten.
  • Rol het deeg uit tem stand 6 (ik heb 9 standen op mijn Kenwood pastamachine). 
  • Bestuif de lasagnevellen met wat bloem.
  • Snij tagliolini van de lasagnevellen. Ik gebruik hiervoor mijn Italiaanse chitarra.
  • Laat de pasta drogen op een horizontaal pastarek.
  • Zet een brede pan op het vuur, met een zware bodem, type Le Creuset.
  • Laat wat olijfolie warm worden in de pan.
  • Kruid de zalm aan beide zijden met zout.
  • Leg de zalm in de pan, met de velkant naar boven en bak hem 6 min op een medium-hoog vuur, tot de zalm mooi gekorst is.
  • Draai de zalm op de velkant en bak hem nog 2 min.
  • Haal de zalm uit de pan en leg hem op een bord.
  • Voeg de boter toe aan de pan. Zet het vuur op medium warmte. Fruit de looksnippers met de chilipepertjes. Zorg dat de look niet kleurt.
  • Voeg de kerstomaatjes toe en laat ze meebakken.
  • Kruid met peper en zout. Laat de tomaatjes zacht worden.
  • Blus met de witte wijn. Met een houten lepel schraap je bakrestjes los. Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Strooi de spinazie en basilicum bij de tomaatjes en schep om.
  • Giet de room in de pan en warm goed door.
  • Ondertussen gaar je de pasta al dente.
  • Voeg de pasta toe aan de pan, samen met een grote pollepel pastakookvocht. De pasta zal nu verder garen in de pan en alle smaken van de saus opnemen.
  • Leg de zalm weer in de pan, tussen de pasta.
  • Strooi de Parmezaanse kaas in de saus, voeg de helft van de peterselie toe en laat de saus rustig sudderen tot de pasta gaar is.
  • Strooi de rest van de peterselie over het gerecht en dien op.

TIP:

Ik voeg niet snel kaas toe aan visgerechten, maar in dit gerecht is de Parmezaanse kaas zeker een meerwaarde.
Pastakookvocht is goud in de keuken. Voeg het toe aan je saus, zodat je niet alleen de pasta makkelijker kan omscheppen in de pan, maar ook om je saus binding te geven door de zetmelen in het water van de pasta. Voeg gerust extra pastakookvocht toe wanneer de saus te droog wordt.
Was je spinazie goed. Zijn het jonge, kleine blaadjes? Dan kan je ze er zo bij doen. Is je spinazie eerder groot? Verwijder dan de nerven en snij de spinazie in repen.
Tagliolini is een heel dunne tagliatelle.


Reacties