Kaastortelloni met tomaat en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

OOOooowww... het was zo lang geleden dat ik nog eens tortelloni gemaakt had. Meestal kies ik voor het kleinere broertje, de tortellini, maar ik had niet zoveel tijd en toch heel veel zin in zelfgemaakte pasta: tortelloni dus! Doordat deze pastavorm groter is, gaat het vullen sneller en voor je het weet heb je 35 tortelloni gemaakt. Voor dit recept heb ik er maar 18 nodig, dus ik kan de helft nog invriezen voor een andere keer. Ze vriezen goed in en je kookt ze vanuit bevroren toestand. Vergeet niet om je ziploc zakje te labelen!

Wat hebben we nodig:

  • 50 gr ei
  • 50 gr pastabloem
  • 50 gr semola
  • snuifje zout

  • 250 gr ricotta
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat

  • olijfolie
  • 1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
  • 3 -4  tomaten (400 gr), in 4 gesneden en ontpit
  • 150 gr jonge spinazie, gewassen en gedroogd
  • peper van de molen
  • zout
  • 10 gr bloem
  • 100 ml room
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gr Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak eerst het pastadeeg: meng het ei met de 2 soorten bloem en het zout. Kneed tot een homogeen deeg (ik maak dat in mijn keukenrobot met het gladde mes) en laat het deeg dan een half uurtje rusten in een plastic zakje (ik gebruik graag mijn silicone vershoudzakjes hiervoor, omdat je die kan hergebruiken en je ze mooi kan afsluiten).
  • Ondertussen maak je de vulling: meng de ricotta met de Parmezaanse kaas. Kruid goed met chili, peper, zout en verse nootmuskaat. Leg een klein lepeltje klaar bij de vulling.
  • Rol het pastadeeg uit (ik rol uit tem dikte 8 van 9 settings). Steek rondjes uit het deeg. Mijn deegstekertje had een diameter van 7cm. Ik vind dit een handig formaat voor tortelloni.
  • Schep op elke pastacirkel een klein lepeltje vulling. Vouw het rondje dicht en nijp de randjes goed op elkaar, te beginnen in het midden en zo naar rechts en daarna de andere kant. Een teveel aan vulling kan je terug in het kommetje doen.
  • Vouw de uiteinden over elkaar.
  • Laat de tortelloni drogen op een propere handdoek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die op warmte.
  • In een diepe hapjepan, laat je wat olijfolie warm worden.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Snij de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de pan. Laat ze even slinken.
  • Voeg de spinazie toe en roer om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de tomaten helemaal opbreken.
  • Los de bloem op in de room en voeg de melk toe. Kruid met peper en zout.
  • Giet het vocht bij de tomaten in de pan en laat alles goed doorwarmen.
  • Ondertussen kook je 18 tortelloni in het hete water. Zorg dat het water niet te hard borrelt, anders zullen je tortelloni breken en hun vulling verliezen.
  • Schep de gare tortelloni in de hapjespan en schep voorzichtig om.
  • Rasp de kaas boven de pan en dien op.

TIP:

Als je grote spinaziebladeren kiest, snij ze dan fijner. Jonge spinazie hoef je niet te versnijden.
De resterende tortelloni leg je op een bebloemd bakplaatje en vries je in. Eens bevroren, kan je ze bewaren in een ziploc zakje.


Reacties