Ovenschotel met courgette en wortel en Belgische pickles

Foto Cathy Van de Moortele

Mensen vragen me vaak, waar ik de inspiratie blijf halen... Mijn koelkast! is vaak het antwoord. Op het einde van de week, probeer ik zoveel mogelijk de overgebleven groenten te verwerken. Deze keer lag er nog een courgette en 4 wortelen. Ideaal om in een ovenschotel te verwerken. Ik had net een pot verse thijm gekocht, ik had roze Roscoff uien en bintjes liggen altijd klaar om heerlijke, romige puree van te maken. Laat maar komen, die ovenschotels. Vergeet de pickles niet!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 450 gr gemengd gehakt
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd (verdeeld in 2 porties)
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 wortelen (of 3 grote), geschraapt en in plakjes gesneden
  • 1 courgette, gewassen en in kleine blokjes gesneden
  • enkele takjes verse thijm, gerist
  • 3 aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • melk
  • boter
  • nootmuskaat
  • paneermeel
  • pickles
Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een brede pan.
  • Bak het gehakt rul. 
  • Voeg de helft van de uisnippers toe en bak ze mee.
  • Kruid met peper en zout.
  • Breng het rul gebakken gehakt over in een ovenschaal.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit de andere helft van de uitjes aan.
  • Voeg de wortelplakjes toe en laat ze even mee garen.
  • Doe er de courgetteblokjes bij en schep goed om.
  • Kruid met peper, zout en thijm.
  • Zorg dat de groentjes al dente zijn en schep ze dan over het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ondertussen breng je de aardappeltjes aan de kook en je laat ze goed zacht worden, tot een mesje er zeer vlot door gaat.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen op het vuur.
  • Plet de aardappelen.
  • In een klein pannetje verwarm je de melk met de boter en die giet je straalsgewijs bij de aardappelen tot ze een smeuïge consistentie hebben.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Verdeel de aardappelpuree over de groentjes.
  • Meng het paneermeel met wat olijfolie en strooi het dan over de aardappelpuree.
  • Zet de ovenschotel 30 min in de oven en zet op het laatste nog even de grill aan als het korstje nog wat extra kleur kan gebruiken.
  • Laat de ovenschotel even staan en schep dan op, wanneer de grootste hitte er vanaf is. Zet de pot pickles op tafel en geniet!

TIP:

Wees voorzichtig bij het uitkiezen van je ovenschaal, als je de grill wilt gebruiken. Tupperware ovenschalen kunnen hier niet tegen. Ga voor glas of aardewerk.
Je kan deze ovenschotel alleszins op voorhand klaar maken. Als hij net uit de koelkast komt, laat hem dan wat langer in de oven staan.
Worden de groentjes wat te droog tijdens het garen? Voeg dan een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
Vind je pickles te scherp? Doe dan half pickles, half mayonaise en maak je eigen pickanaise!


Reacties