Ossenstaart

Foto Cathy Van de Moortele

 Als ik bij de slager om lekkernijen vraag, dan zit daar steevast ossenstaart bij. Een gerecht dat in Spanje op bijna iedere menukaart staat: rabo de toro. Deze keer at ik de traaggegaarde ossenstaart enkel met brood. De saus glansde zo mooi en was diep van smaak. Ideaal om op te deppen met een stuk zelfgebakken brood. 

Wat hebben we nodig:

  • ghee
  • 4 stukken ossenstaart
  • peper van de molen
  • zout 
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 2 grote wortelen, geschraapt en in gelijke stukken gesneden (niet te klein)
  • 3 stelen selder, schoongemaakt en in gelijke stukken gesneden (niet te klein)
  • 2 eetlepels tomatenpuree van een goed merk (ik koop graag tubes tomatenpuree, van Mutti bijvoorbeeld)
  • 400 ml versgemaakte bouillon 
  • enkele takjes thijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes platte peterselie
  • enkele blaadjes laurier (maak een kruidentuiltje met keukentouw van deze vier kruiden)
  • 100 ml rode wijn

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat ghee (geklaarde boter) smelten in een pan en laat die goed warm worden.
  • Kruid de ossenstaart aan alle zijden met peper en zout.
  • Zet de stukken ossenstaart rechtop in de pan en laat ze flink kleuren.
  • Draai ze om en laat de andere kant kleuren. Vergeet niet om ook de zijkanten kleur (  = extra smaak) te geven.
  • Leg de gebakken ossenstaart in de kom van de slowcooker.
  • Doe de uien in de pan, in de resterende geklaarde boter. Voeg indien nodig, wat extra vetstof toe.
  • Fruit de uien aan tot ze wat zachter worden.
  • Voeg ook de wortel en selder toe en gaar die even mee.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en gaar die ook even mee. Op die manier komt het zoete van de tomaten meer naar boven en verdwijnt de zure toets.
  • Strooi wat bloem over de groenten en roer goed om. Laat nu ook de bloem even meebakken, zonder dat het aanbakt.
  • Blus met de bouillon, leg het kruidentuiltje in de pan en breng alles aan de kook.
  • Giet de groenten met het vocht bij het vlees in de slowcooker.
  • Sluit de slowcooker en laat het vlees 6u garen op HIGH (of tot het vlees heel zacht is).
  • Gooi de kruidentuil weg.
  • Haal het vlees met een tang uit de kom en hou het even apart.
  • Giet het vocht met de groenten door een metalen zeefje in een sauspan.
  • Voeg de rode wijn toe en breng de saus aan de kook.
  • Eens de saus kookt, verminder je de warmte en laat je de saus voor de helft inkoken.
  • Proef en kruid bij indien nodig.
  • Giet de saus over de ossenstaart.

TIP:

De groentjes die meegegaard zijn in de saus, hebben hun dienst gedaan. Gooi ze weg (de kippen zullen er blij mee zijn).
Voeg niet teveel zout toe aan het gerecht totdat je de saus gereduceerd hebt, om te vermijden dat de saus te zout wordt.


Reacties