Toffifee oreschki

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik mijn foto's van mijn eerste oreschki aan mijn oudste dochter doorstuurde, liet ze me weten dat het haar deed denken aan Toffifee. Oh! wat eten wij graag Toffifee! Dus ik bedacht een tweede versie, wat er nog meer op zou lijken! Deze keer heb ik een chocoladedeeg gemaakt voor de koekjes en die gevuld met zelfgemaakte chocopasta, caramel, praliné pasta en een hazelnoot. Eat that, Toffifee!

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr ei (3 medium eieren)
  • 150 gr bloemsuiker, gezeefd
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 250 gr boerenboter, op kamertemperatuur maar niet gesmolten
  • 550 gr patisseriebloem
  • 40 gr pure cacao
  • snuifje zout
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 blik gecondenseerde gesuikerde melk, caramelversie
  • zelfgemaakte chocopasta
  • pralinĂ© pasta
  • blanke hazelnoten

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de eieren in de kom van de Kenwood en voeg de bloemsuiker toe.
  • Klop alles goed door elkaar met de K-klopper.
  • Voeg het vanillemerg en de boter (in stukjes) toe en klop verder goed op.
  • Zeef de bloem met de cacao, het zout en het bakpoeder.
  • Voeg de droge ingrediĂ«nten in 3x toe aan de natte en klop op lage snelheid tot een samenhangend deeg. Het moet een beetje aanvoelen als stevige playdoh.
  • Verwarm de oreschki maker voor. 
  • Ondertussen neem je een deel deeg en rol je dat uit tot een lang worstje. Met een metalen deegsteker steek je gelijke stukjes van ongeveer 5 gr af. (Weeg 1 balletje van 5 gr af, zodat je weet hoeveel deeg je nodig hebt per stukje). Rol de stukjes mooi tot balletjes en leg ze op een bordje.
  • Leg in iedere holte van de oreschki maker een balletje deeg.
  • Doe het deksel van de maker naar beneden, wacht even en duw het toestel dan dicht en sluit met de clip.
  • Zet je timer op 4 min.
  • De koekjes zijn klaar van zodra je ze ruikt.
  • Zet een schaal of mandje met handdoek klaar en leg ook een plastic lepel klaar (je wilt de tefallaag van je oreschki maker niet beschadigen).
  • Schep de koekjes van de platen met de lepel en leg ze op de handdoek om af te koelen.
  • Met een stukje huishoudrol, veeg je restjes vet/kruimels weg, vooraleer je nieuwe deegballetjes in de holte legt. Zo vermijd je dat de tefallaag te vuil wordt.
  • Ga zo door tot alle koekjes gebakken zijn.
  • Als je te veel deeg gebruikt per balletje, zal je met een klein schaartje de koekjes moeten "bijknippen". De knipsels vang je op in een kommetje en kan je zo eten. Als je te weinig deeg gebruikt per balletje, dan zal je schelpje iets kleiner zijn waardoor de koekjes niet goed zullen aansluiten.
  • Met de bolle kant van een koffielepeltje, smeer je wat pralinĂ© pasta in elke koekjeshelft, zodat dat bedekt is met een dun laagje. 
  • Vul de helft van de koekjes met chocopasta, de andere helft met caramel.
  • Duw een hazelnoot in de chocopasta.
  • Duw beide helften op elkaar en wrijf een teveel aan vulling weg langs de randjes.
  • Zet de koekjes op een schaal.

TIP:

Daar ik zelfgemaakte chocopasta gebruik, bewaar ik de koekjes in de koelkast (geen bewaarmiddelen).
Je kan natuurlijk ook gekochte chocopasta gebruiken. Kies dan eerder voor een vastere chocopasta, zodat de vulling niet uitloopt. 
De praliné pasta koop ik bij Wittevrongel in Eeklo.
De gecondenseerde gesuikerde melk (Nestlé) vind je in de supermarkt. De caramelversie van dit product vind je sowieso in Russische en Poolse winkels. Vind je er geen, dan maak je hem gewoon zelf (wat ik nu ook gedaan heb): Leg je blikken gecondenseerde gesuikerde melk (zoveel je maar wilt) in een hoge kookpot en doe er zoveel mogelijk water bij. Breng het water aan de kook, zet het deksel op de pot en verminder het vuur naar medium warmte. Laat het water zo 3u borrelen. Kijk af en toe of er nog voldoende water is, zodat de blikken ten allen tijde onder water blijven (de blikken kunnen ontploffen als ze niet volledig onder water zitten). Laat de blikken volledig afkoelen in het water. Je hebt nu dikke caramel, die je ongeopend lang kan bewaren. Wil je de caramel nog donkerder? Ga dan voor 4u.
Wil je graag een oreschki maker kopen? Dit is het toestel dat ik in huis haalde: Unold 48360 tovernoot wafelijzer (via Amazon.nl).

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties