Frikandon met kriekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Lekker van bij ons: frikandon met kriekjes en romige aardappelpuree. In Amerika zijn ze dol op meatloaf en dat wordt meestal gemaakt van runderaméricain. Bij ons verkiezen we eerder ons eigen, smeuïg gehakt. Ik doe er nog mosterd en ketchup bij om het gehakt extra sappig en smaakvol te maken en de gefruite uitjes in het gehakt zijn ook een must.
Kriekjes en gehakt gaan heel goed samen. Dik het sap van de kriekjes in met wat vanillepoeder, verrassend lekker! Enne.... je kan nooit teveel frikandon maken. De volgende dag eet je het koud op de boterham, versneden in blokjes bij het aperitief of gewoon uit het vuistje.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kg gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 2 eieren
  • 50 gr paneermeel
  • peper en zout
  • 20 gr ketchup
  • 20 gr mosterd
  • 2 klontjes ijskoude boter

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan en fruit de uitjes glazig. Ze mogen een klein beetje kleuren.
  • Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel, peper, zout, ketchup en mosterd.
  • Roer de eitjes er onder.
  • Zet een ovenschaal klaar.
  • Maak je handen nat, schud ze uit en vorm het gehaktbrood met vochtige handen. Op deze manier zal het vleesbrood niet scheuren tijdens het bakken.
  • Leg de klontjes boter op het vlees en schuif het voor een uurtje in de oven.

TIP:

Voeg wat geraspte kaas toe aan het gehakt voor extra plezier!

Reacties