Waterzooi van vis

Foto Cathy Van de Moortele

Grote stukken vis, een romige dillesaus en gestoomde krieltjes... zalig toch? Met de vis wokmix van Gambas@home, is dat zo klaar. Heb je er al zin in? Ik anders wel. De wokmix kan je uiteraard gebruiken voor wok, maar ik gebruik hem ook graag voor vispannetjes, visvidees en deze waterzooi. Waar zou jij hem voor gebruiken?

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr vis wokmix (zalm, pollak en schar), ontdooid
  • 500 ml visbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • verse dille, fijngehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 200 ml culinaire room
  • olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 wit van prei, in halve ringetjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne reepjes gesneden
  • 1 steel witte selder, in maantjes gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • 30 gr boter, in blokjes gesneden
  • snuifje cayenne
  • zout
  • peper van de molen
  • plukjes verse dille voor de afwerking
  • zeewier cavi-art

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een kookpot met de visbouillon op een medium vuur.
  • Pocheer (net onder het kookpunt) de vis.
  • Haal de gepocheerde vis uit de bouillon.
  • Voeg het citroensap, de look en de dille toe.
  • Breng deze mengeling aan de kook. Laat de bouillon voor de helft inkoken.
  • Verminder de warmte en voeg de mosterd en room toe.
  • Laat de saus inkoken tot soepdikte terwijl je blijft kloppen met een garde.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de sjalot aan met de prei, wortel en selder, zonder ze aan te kleuren.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de beetgare groentjes toe aan de saus.
  • Zet de pan van het vuur en klop er de blokjes boter door.
  • Kruid met cayenne, zout en peper.
  • Warm de vis weer zachtjes op in de saus. Laat de saus alleszins niet meer koken.
  • Serveer met een gestoomd aardappeltje of pasta in een diep bord. Werk je bord af met plukjes dille, cayennepeper en een flinke lepel zeewier cavi-art.

TIP:

Zeewier cavi-art is een vegetarische versie van de meer gekende viseitjes. Heel lekker van smaak!


Reacties