In boter gegaarde krieltjes

 

Foto Cathy Van de Moortele
De enige aardappelen die ik nooit eet: natuur gekookte aardappelen.... Voor de rest mag je me altijd aan tafel roepen en al zeker voor deze in boter gegaarde krieltjes. Vertrek van verse krieltjes, mooi vast. Was ze goed en trek ze vacuüm met rozemarijn, laurier, peper en zout en uiteraard boter. Deze aardappeltjes pocheren in de boter, waardoor het kruim zo smaakvol wordt, dat je ze liefst allemaal voor jezelf houdt...

Wat hebben we nodig:

  • 10 krieltjes, gewassen
  • 1 laurierblad
  • 1 tak rozemarijn
  • peper van de molen
  • fleur de sel
  • enkele klontjes boerenboter

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm het warmwaterbad voor op 90°C en stel de tijd in op 2u.
  • Neem een vacumeerzak en vouw de rand om.
  • Snij de krieltjes horizontaal door en stop ze in de zak met de kruiden en de boter.
  • Laat de zak in het warme water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Na het garen zet je een (gietijzeren) pan op het vuur en je laat die goed warm worden.
  • Snij de zak open en gooi de rozemarijn en laurier weg.
  • Giet de zak leeg in de hete pan en gebruik een tang om de krieltjes met de snijkant naar beneden in de boter te leggen. 
  • Laat de aardappeltjes mooi korsten tot je een lichtbruin randje ziet aan de krieltjes.
  • Werk af met nog wat extra fleur de sel en serveer.

TIP:

Heb je geen sous-vide apparaat? Dan kan je de gevacumeerde aardappeltjes ook garen in water dat net van het kookpunt af is. 

Reacties