Gefrituurde sjalotten

Foto Cathy Van de Moortele

Eigenlijk te belachelijk voor woorden, om hier een post over te maken, maar ik ga het toch doen. In mijn voorraadkast heb ik altijd een mand met verschillende soorten uien, sjalotten en knoflook. Elke dag wordt er gretig gebruik van gemaakt. Deze smaakgever kan op zoveel verschillende manieren gebruikt worden. Vandaag gaan we flinterdunne sjalot frituren en die gebruiken ter afwerking van boontjes met tomaat. 

Wat hebben we nodig:

  • 2 grote banaansjalotten, gepeld
  • olijfolie
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Snij één uiteinde van de sjalotten weg, zodat je kan beginnen met een recht snijvlak.
  • Zet je mandoline op de dunste instelling met het rechte mes.
  • Schaaf flinterdunne ringen van de sjalotten en haal de ringetjes uit elkaar.
  • Verwarm een flinke hoeveelheid olijfolie in een diepe hapjespan tot ze goed warm is.
  • Frituur de sjalotringen tot ze gekleurd zijn. Pas op voor verbranden, want dan heb je alleen nog bittere sjalotten over.
  • Laat de gefrituurde sjalotjes uitlekken op keukenpapier.
  • Strooi er wat zout over en serveer als topping.

TIP:

Banaansjalotten zijn langwerpig en groter dan een doorsnee sjalot. Ik gebruik banaansjalotten graag voor sauzen, waarbij ik lange repen sjalot wil zien.

Reacties