Chiffonade van bladeren van spruitjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je vindt ze niet zomaar in de groentenafdeling van de supermarkt, nee, je moet ervoor langs bij een boer die zelf spruiten kweekt. De schutbladeren van spruitjes worden namelijk niet verkocht, maar ze zijn perfect eetbaar. Je snijdt ze in fijne reepjes (chiffonade) en fruit ze aan met sjalot en look, waarna je ze zacht laat worden in wat bouillon. Ik had net een hele voorraad verse kippenbouillon gemaakt, dus dat is waar ik ze in bereid heb. Een echte wintergroente!

Wat hebben we nodig:

  • 8 verse schutbladeren van spruitjes, gewassen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 banaansjalot, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 100 ml kippenbouillon
  • enkele chilivlokjes
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de harde nerven weg uit de bladeren.
  • Leg een 5-tal bladeren op elkaar en rol ze op zoals een sigaar.
  • Met een scherp koksmes snij je de rol in reepjes.
  • Laat de olie verwarmen in een grote pan.
  • Voeg de sjalot toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de look toe en fruit even mee.
  • Leg de reepjes groente in de pan en giet de bouillon erbij.
  • Laat de groente op een medium vuur garen. Ik heb graag nog wat beet, maar wil je ze zo zacht als spinazie, dan zal je ze wat langer moeten laten opstaan.
  • Zorg dat de groente niet droogkookt. Voeg indien nodig extra bouillon toe.
  • Kruid met chili en zout.

TIP:

Kan je geen spruitjesbladeren vinden? Ga dan op zoek naar boerenkool of palmkool of collard greens.

Reacties