Pitabroodjes met nigellezaad

Foto Cathy Van de Moortele

Een smaak die wij niet zo goed kennen: nigelle, ook wel gekend onder zwarte komijn. Het zijn kleine zwarte zaadjes met een bijzondere smaak die ik nergens anders van herken. Heel lekker in naanbroden en pitabroden. Als je een Turkse winkel in de buurt hebt, zal je zeker nigellezaadjes vinden. Of anders laat je ze gewoon weg en maak je pitabroodjes natuur.

Nu het toch bijna feestdagen zijn, heb ik mezelf verwend met de nieuwe pasta XL roller voor op mijn Kenwood. Ideaal voor het uitrollen van grote of brede hoeveelheden deeg, zoals pastadeeg voor lasagne. Deze roller is ook perfect geschikt voor het uitrollen van pitabroodjes, chapati's, tortilla's, marsepein en suikerfondant. Ikke weer blij!

Wat hebben we nodig:

  • 320 ml water
  • 14 gr korrelgist
  • 500 gr patisseriebloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr nigellezaadjes (optioneel)
  • 15 gr olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout en het nigellezaad bij.
  • Giet de lepel olijfolie bij de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 9 min kneden met de kneedhaak, op stand 1.
  • Met een plastic deegschraper, maak je het deeg halverwege eens los van de kom en laat je de Kenwood verder kneden.
  • Bol het deeg los op en laat het 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en laat er een bakplaat mee in opwarmen.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties.
  • Bol de porties mooi op en laat ze 15 min rusten onder een handdoek op een met bloem bestoven werkblad.
  • Bevestig de pasta XL roller aan de voorkant van je Kenwood en zorg dat de XL roller niet over de rand van je werkblad hangt, maar boven je werkblad, zodat de Kenwood niet op de grond valt.
  • Neem een portie deeg en duw die plat met je vlakke hand.
  • Zet de XL roller op stand 0 en de snelheid op stand 1. 
  • Laat het deeg door de rollen gaan, draai een kwartslag en laat het opnieuw door de rollen passeren. Doe dat in totaal 4x. Je krijgt nu een mooie uitgerolde cirkel.
  • Leg de gevormde broodjes op de hete bakplaat en bak ze 7 min.
  • Tijdens het bakken zie je de broodjes opblazen. Dat is precies hoe het hoort.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
  • Snij de broodjes open en vul ze met groentjes, vlees, .. of wat jij maar lekker vindt.
TIP:

Je kan de overgebleven broodjes weer opwarmen in je toaster. 
Na het vormen van de balletjes deeg, heb ik de helft afzonderlijk in plastic folie gewikkeld en daarna samen in een gesloten doos in de vriezer bewaard. Je kan ze gedurende de nacht laten ontdooien in de koelkast en dan gewoon uitrollen zoals in het recept. Zo heb je snel broodjes in huis.
Knip een hoedje van de pitabroodjes. Zo heb je meteen plaats om het broodje te vullen, zonder dat je het rondom rond moet opensnijden.

Reacties