Spaanse floreta's

Foto Cathy Van de Moortele

Oorspronkelijk uit Noorwegen en Zweden, maar ook in Spanje, meer bepaald uit de regio Extremadura, gekend als lekkernij: floreta's (flores fritas of florones) (ook wel gekend onder de naam rosettes in de Scandinavische landen). Je hebt er een speciaal ijzer voor nodig, om deze gefrituurde koekjes te maken. Ik mocht de ijzers vanop mijn werk meebrengen naar huis en na enkele pogingen met verschillende recepten (Spaanse recepten spreken over "een beetje bloem" en "een beetje melk", wat het er niet makkelijk op maakt als je niet weet hoe het beslag er uiteindelijk moet uitzien) en het bekijken van talrijke filmpjes op YouTube, ben ik superblij met deze floreta's! Eet ze warm, met bloemsuiker of zoals de Spanjaarden: met veel honing!

Wat hebben we nodig:

  • 2 eieren
  • 240 ml volle melk
  • 1 koffielepel vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 140 gr patisseriebloem, gezeefd
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Zorg dat er in je frituurpan zeker 4l plantaardige olie zit en zet de thermostaat op 180°C. Verwijder het mandje, dat heb je nu niet nodig. Laat het floreta ijzer mee opwarmen in de olie.
  • Klop de eieren los met een garde.
  • Klop de melk bij de eieren
  • Voeg de suiker en het zout toe.
  • Voeg de helft van de bloem toe en meng goed.
  • Strooi de rest van de bloem erbij en meng nogmaals goed.
  • Zeef het beslag in een hoge pot, die iets groter is dan je floreta ijzer en een vlakke bodem heeft.
  • Zorg dat het ijzer echt heel warm is.
  • Leg een dubbel vel huishoudpapier klaar op een bordje en zet een rooster klaar met daaronder nog meer keukenpapier. Tenslotte wil je dat de floreta's mooi uitlekken en krokant zijn.
  • Haal het hete ijzer uit de frituurpan en dep het teveel aan olie af op het huishoudpapier.
  • Doop het ijzer voor 3/4 in het beslag en zet het ijzer meteen in de warme olie.
  • Het vet zal nu rond het koekje gaan borrelen.
  • Eens het koekje wat begint te kleuren, duw je het deeg voorzichtig los van de vorm met een metalen tang. Laat de ijzeren vorm in de warme olie staan, zodat hij niet afkoelt. 
  • Laat de floreta mooi kleuren en draai hem dan om.
  • Frituur ook de andere kant.
  • Met de tang haal je het koekje uit het frituurvet en laat je het drogen op je rooster, met de openingen van het koekje naar beneden, zodat overtollige olie weg kan.
  • Ga zo verder met frituren.
  • Bestuif de lauwwarme floreta's met bloemsuiker en geniet!

TIP:

Je kan deze lekkernij ook frituren in een diepe pan. Het wordt dan wel iets moeilijker om de temperatuur stabiel te houden of je moet een thermometer bevestigen in de olie. Wees voorzichtig voor steekvlammen als je frituurt op een gasfornuis. Ik hou het veilig bij de frituurpan.
Deze floreta's worden ook wel rosettes genoemd, naargelang de vorm van het ijzer. Je hebt ijzers waarbij je de vormen kan wisselen: sterren, hartjes (zoals dit ijzer), bloemen, .. De ijzers moeten altijd ingevet opgeborgen worden en mogen niet in water liggen, om te vermijden dat ze zouden gaan roesten.

Reacties