Champignon aardappeltjes en sperzieboontjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Superleuk zijn ze, deze aardappeltjes gesneden in de vorm van een champignon. Er is wat werk aan maar het ziet er dan ook heel feestelijk uit.
We maken vandaag ook sperzieboontjes klaar, die nog een beetje beetgaar en bijgevolg ook mooi groen zijn.
Wat hebben we nodig:
- 300 gr sperzieboontjes, gewassen
- 2.5 l water met 25 gr zout
- ganzenvet
- 1 klein sjalotje, gepeld en zeer fijn gesnipperd
- peper van de molen
- bieslook, zeer fijn gesnipperd
- 12 krieltjes (niet te klein), gewassen
- 1 koffielepel kurkuma
- 1 takje thijm
- 4 laurierblaadjes
- 1 teen look, geplet
- ganzenvet
- extra takje thijm
Hoe gaan we te werk:
- Snij de boven/onderkantjes van de boontjes weg.
- Zet het water met het zout op het vuur en breng het aan de kook.
- Leg de boontjes in het kokende water en laat ze 4 min koken.
- Gebruik een schuimspaan om de boontjes uit het water te halen.
- Leg de boontjes in een pan en voeg een lepel ganzenvet en de fijngesneden sjalotjes toe.
- Warm de boontjes op in de pan wanneer je klaar bent om ze te serveren. Ze zijn al gaar, ze moeten enkel nog opgewarmd worden.
- Kruid af met peper van de molen en bestrooi met de bieslook, net voor het serveren.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- In hetzelfde water gaan we de aardappeltjes kort pocheren.
- Eerst gaan we de krieltjes versnijden tot ze op champignons lijken.
- Neem een aardappeltje tussen duim en wijsvinger.
- Met een aardappelmesje snij je rondom rond het hoedje, zonder de aardappel helemaal door te snijden.
- Op die manier markeer je de hoed van de champignon.
- Snij nu de steeltjes, te beginnen onderaan, tot aan de hoed. Draai de aardappel telkens een kwartslag en snij het steeltje verder op deze manier. De onderkant van de aardappeltjes zal nog een klein beetje schil vertonen, maar dat maakt het net leuk en speels.
- Voeg de kurkuma, thijm, laurierblaadjes en look toe aan het water en breng het water opnieuw aan de kook.
- Pocheer de aardappeltjes 1 min en laat ze uitdampen in een pannetje, waarin je ze straks ook gaat bakken in de oven. Gooi de kruiden weg.
- Voeg een lepel ganzenvet en enkele takjes thijm toe het pannetje met de aardappels.
- Zet het pannetje in de oven en laat de aardappelen zo'n 30 - 40 min garen, naargelang de grootte van de aardappeltjes.
- Kruid af met wat peper.
TIP:
Beide bijgerechten kan je op voorhand maken en nog kort heropwarmen op het fornuis.
Een gekromd aardappelmesje is ideaal om aardappeltjes te "tourneren".
De kurkuma geeft de krieltjes een mooie kleur, wat bijzonder goed past bij hun vorm.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties