Russische cakejes

Foto Cathy Van de Moortele

Eén van mijn collega's op het werk, is van Armeens-Russische afkomst. Ze woont al een hele tijd in België en heeft hier ook haar gezin gesticht. Ze kookt en bakt graag en vertelt dan ook graag over haar traditionele recepten. Deze Russische cakejes maakt ze zelf graag en ik kan ze nu ook maken. 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr eieren (5 medium eieren)
  • 275 gr fijne griessuiker
  • 115 gr zure room
  • 115 gr vanille yoghurt
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 200 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 280 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 8 gr bakpoeder
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 15 gr pure cacao
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 blik (caramel) gecondenseerde gesuikerde melk van Nestlé
  • 1 eetlepel rum (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de eieren in de kom van de Kenwood en klop ze los met de draadklopper.
  • Voeg de suiker toe en klop alles zeer goed op tot de massa in volume verdubbeld is.
  • Voeg de zure room, yoghurt, vanille en boter toe en klop op tot een homogene massa.
  • Zeef de bloem met het zout, bakpoeder en natriumbicarbonaat.
  • Voeg deze droge ingrediënten geleidelijk aan toe aan het beslag en klop telkens kort. Overmix niet.
  • Weeg 600 gr beslag af en giet dit in een bakplaat (26x16cm), voorzien van bakpapier.
  • Bij de andere 600 gr beslag, voeg je 15 gr pure cacao toe. Zeef de cacao boven het beslag en spatel het er voorzichtig onder. Ik heb hiervoor een speciale spatel op mijn Kenwood, zodat de luchtigheid behouden wordt.
  • Giet het chocolade beslag in een tweede bakplaat (26x16cm), voorzien van bakpapier.
  • Zet beide bakplaten 25 - 30 min in de oven of tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Haal de biscuits uit de oven en keer de bakplaten om.
  • Verwijder het bakpapier en laat de biscuits afkoelen.
  • Ondertussen maak je de vulling: klop de boter wit met de K-klopper in de Kenwood. Met een spatel duw je de boter tussentijds van de randen terug naar beneden.
  • Voeg de gesuikerde melk geleidelijk aan toe, terwijl je verder blijft kloppen.
  • Voeg de rum toe (optioneel).
  • Met een ronde steker, steek je uit elke biscuit 6 rondjes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
  • De resten van de biscuits, cutter je tot fijne kruimels in de keukenrobot : 1 kom met vanillekruimels en 1 kom met chocoladekruimels.
  • Snij alle cakejes horizontaal door met een kartelmes.
  • Besmeer de onderste helften met wat van de boterroom. Zet de bovenkant er op.
  • Besmeer de zijkanten met boterroom (gebruik hiervoor een klein spateltje) en voorzie daarna ook boterroom op de bovenkant. De onderkant besmeer je niet.
  • Neem wat van de vanillekruimels en bedek hiermee de zijkanten van de vanille cakejes.
  • Dip de bovenkant ondersteboven in de vanillekruimels en zet de cakejes op een mooi bord.
  • Doe hetzelfde met de chocolade cakejes.
  • Heb je nog boterroom over? Spuit dan kleine roosjes op de cakejes.

TIP:

Je kan deze cakejes ook invriezen. Laat ze enkele uren op voorhand ontdooien.
Bij het maken van boterroom, gebeurt het wel eens dat de boterroom schift. Vaak is dit te wijten aan het feit, dat niet al je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Je kan de boterroom heel lichtjes opwarmen au bain marie en dan op lage snelheid weer opkloppen. 
Ik heb de caramel versie van de gecondenseerde gesuikerde melk gekocht bij Delhaize. 
Bewaar deze taartjes in een goed afgesloten doos in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.
Nog cakekruimels over? Bewaar ze luchtdicht afgesloten in een Tupperware potje en maak er op een andere dag cakepops van.





Reacties