Geroosterde artisjok

Foto Cathy Van de Moortele

De artisjokken bij de groenteboer zagen er supervers uit. Dat zie ik graag! Ik heb er meteen twee meegenomen en wou er eens iets anders mee doen dan stomen. Deze keer heb ik de artisjokken geroosterd in de oven.

Wat hebben we nodig:

  • 2 artisjokken, zo vers mogelijk
  • 1 citroen, gehalveerd
  • olijfolie
  • 2 tenen look, gepeld
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de steel van de artisjokken weg, tot aan de basis. Gebruik hiervoor een scherp mes.
  • Snij nu ook de bovenkant van de artisjok weg, tot aan de helft.
  • Wrijf de snijkant onmiddellijk in met de halve citroen, zodat de artisjok niet verkleurt.
  • Leg twee vierkante vellen aluminiumfolie klaar. Is je aluminiumfolie niet zo sterk, gebruik dan 2 vellen op elkaar.
  • Vet de vellen aluminium lichtjes in met wat olie.
  • Zet de artisjokken op de folie.
  • Duw in elke artisjok een teen look.
  • Besprenkel elke artisjok met wat extra olijfolie en strooi er wat fleur de sel over.
  • Knijp een halve citroen leeg over elke artisjok. Het citroensap zal de olijfolie en het zout goed verdelen over de artisjok zelf.
  • Vouw de pakketjes goed dicht, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
  • Zet de artisjokpakketjes op een bakplaat en laat ze 1u30 roosteren.
  • Laat de artisjokken nog 20 min staan op kamertemperatuur, zonder de pakketjes te openen.
  • Serveer de artisjokken warm, lauw of gekoeld.

TIP:

Trek de blaadjes één voor één los en "bijt" het vlees van de blaadjes door de blaadjes over je ondertanden te schrapen.
Eens alle blaadjes weg zijn, verwijder je het hooi met een lepel. Je houdt nu het artisjokhart over, dat je versnijdt en opeet.

Reacties