Crunchy brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik heb het gedaan. Nog maar eens.... Het poepke van het brood, dat net uit de oven komt. Echte boter. Peper... zucht.
Wat hebben we nodig:
- 280 ml water
- 12 gr verse gist
- 250 gr Mistral (witte broodbloem)
- 250 gr Crunchy (meergranenmix)
- 7 gr zout
- 15 gr vetstof (boter, olie, broodverbeteraar,...)
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
- Gebruik een garde om de gist op te lossen in het water.
- Stort de Mistral en de Crunchy op het vocht en leg er het zout en de vetstof op.
- Laat de kneedhaak 11 min op snelheid 1-2.
- Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
- Ontgas het deeg en vouw het in 4. Bol het strakker op deze keer en laat het opnieuw 20 min rusten onder een handdoek.
- Ontgas het deeg nogmaals en geef het nu de finale vorm: boule, batard, een blok, een lang brood, wat jij maar wilt.
- Leg het deeg op de schaal van de Emile Henry broodbakbol en dek af met de koepel.
- Laat het brood nu 45 min rijzen in deze broodbakbol.
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Verwijder de koepel en bestuif het brood lichtjes met wat bloem.
- Snij het brood in met een lame mesje en zet de koepel weer op de schaal.
- Schuif de broodbakbol in de oven en laat 20 min bakken.
- Verwijder de koepel, verminder de warmte naar 220°C en bak het brood nog 18 min.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:
Crunchy is een mix van Dossche Mills, de firma waarvan ik al mijn bloemsoorten koop. Wat deze bloem zo bijzonder maakt: het is een knapperig meergranenbrood boordevol tarwe, rogge, maïs, spelt en soja, verrijkt met lijnzaad, rode en gele gierst, zonnebloempitten en pompoenpitten.
Reacties