Crunchy brood

Foto Cathy Van de Moortele

Ik heb het gedaan. Nog maar eens.... Het poepke van het brood, dat net uit de oven komt. Echte boter. Peper... zucht.

Wat hebben we nodig:

  • 280 ml water
  • 12 gr verse gist
  • 250 gr Mistral (witte broodbloem)
  • 250 gr Crunchy (meergranenmix)
  • 7 gr zout
  • 15 gr vetstof (boter, olie, broodverbeteraar,...)

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Gebruik een garde om de gist op te lossen in het water.
  • Stort de Mistral en de Crunchy op het vocht en leg er het zout en de vetstof op.
  • Laat de kneedhaak 11 min op snelheid 1-2.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
  • Ontgas het deeg en vouw het in 4. Bol het strakker op deze keer en laat het opnieuw 20 min rusten onder een handdoek.
  • Ontgas het deeg nogmaals en geef het nu de finale vorm: boule, batard, een blok, een lang brood, wat jij maar wilt.
  • Leg het deeg op de schaal van de Emile Henry broodbakbol en dek af met de koepel.
  • Laat het brood nu 45 min rijzen in deze broodbakbol.
  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Verwijder de koepel en bestuif het brood lichtjes met wat bloem.
  • Snij het brood in met een lame mesje en zet de koepel weer op de schaal.
  • Schuif de broodbakbol in de oven en laat 20 min bakken.
  • Verwijder de koepel, verminder de warmte naar 220°C en bak het brood nog 18 min.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

TIP:

Crunchy is een mix van Dossche Mills, de firma waarvan ik al mijn bloemsoorten koop. Wat deze bloem zo bijzonder maakt: het is een knapperig meergranenbrood boordevol tarwe, rogge, maïs, spelt en soja, verrijkt met lijnzaad, rode en gele gierst, zonnebloempitten en pompoenpitten.


Reacties