Dome Délice

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe feestelijk kan een dessert zijn? Met deze toppertjes scoor je zonder probleem. Het is niet eens zoveel werk en je kan alles op voorhand klaarmaken. Hou wat vulling apart voor de afwerking, die je pas doet wanneer je het dessert wil serveren. Iets voor de feestdagen?
Mijn man vond dit dessert zo lekker, dat hij vond dat het een eigen naam verdiende. Het is Dome Délice geworden, mijn eigen kleine creatie.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr fondant chocolade >70% cacao, grof gehakt
  • 250 ml slagroom 40% vet
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr Nutella
  • 12 kletskoppen
  • gouden pareltjes
  • 6 hazelnoten

Hoe gaan we te werk:

  • Smelt de chocolade au bain marie of in de microgolf op laag wattage. Ik heb een smeltfunctie op mijn Stoves en kies daar voor setting 2, zodat de chocolade heel mooi smelt maar niet aanbrandt.
  • Zet een bakplaat klaar met daarop een silicone matje en een rooster.
  • Giet de chocolade in de 6 holtes van een silicone Dome vorm.
  • Met een borsteltje wrijf je de chocolade uit tegen de randen. Zorg dat de bovenkant proper blijft. 
  • Draai de vorm om, om je rooster en laat overtollige chocolade uitlekken op de silicone mat.
  • Zet de vorm een uurtje in de koelkast, zodat de chocolade mooi kan opstijven.
  • Klop de slagroom lobbig in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de mascarpone en Nutella toe en klop verder op tot een stevige vulling.
  • Bewaar de vulling in de koelkast.
  • Ik heb de chocolade domes gevuld door gebruik te maken van een grote cookie scoop (een soort roomijsschep waarmee je ook gelijke porties deeg voor koekjes kan scheppen). Heb je die niet, gebruik dan een spuitzak om de domes te vullen.
  • Vul de domes tot bijna aan de rand. 
  • Zet de domes een half uurtje in de koelkast.
  • Leg op elke dome een kletskop.
  • Warm de resterende chocolade nog eens op en giet ze over de kletskoppen. Effen alles met een klein spateltje.
  • Zet de domes weer een half uurtje tot een uurtje in de koelkast, tot alles mooi opgesteven is.
  • Maak de domes voorzichtig los door de silicone vorm om te draaien met de bolle kant naar boven. Je kan de chocolade domes makkelijk uithalen nu, door de silicone vorm voorzichtig van de domes te trekken.
  • Spuit op elke dome een klein beetje van de hazelnootvulling en leg er een kletskop op. Druk aan, zodat de kletskop mooi bovenop de dome ligt.
  • Spuit op elke kletskop een toefje vulling en werk af met gouden pareltjes en een hazelnoot.

TIP:

Als je de domes niet meteen gaat serveren, zou ik wachten met de laatste stap en de afwerking pas doen op het moment dat je de taartjes wilt opdienen. Zo ben je zeker dat de kletskop mooi krokant blijft.
De vorm voor de chocolade domes heb ik gekocht bij Wittevrongel in Eeklo.
Probeer de domes niet aan te raken met je vingers wanneer ze uit de vorm komen. De domes glanzen als spiegeltjes wanneer ze uit de vorm komen, maar als je er met je vingers aan zit, zal je overal vingerafdrukken en doffe chocolade krijgen.


Reacties