Artisjok met balsamico mayonaise
Foto Cathy Van de Moortele |
Niets kan op tegen de eenvoud van gestoomde artisjok. Dit is waarschijnlijk één van enige keren dat ik een stoommandje uit mijn kast haal. Genieten!
Wat hebben we nodig:
- 2 verse artisjokken
- 2 laurierblaadjes
- 1 schijf citroen
- enkele peperbollen
- snuif zout
- 50 gr mayonaise
- 1 koffielepel balsamico
Hoe gaan we te werk:
- Snij de steel van de artisjokken weg zodat de artisjokken rechtop kunnen staan.
- Verwijder de onderste kleine blaadjes.
- Met een schaar knip je de punten van de bladeren weg tot je een effen vlak hebt.
- Spoel de "bloem" van de artisjok onder koud stromend water, zodat de blaadjes een beetje gaan openstaan.
- Laat even uitlekken.
- Zet een hoge pot op het vuur en doe daarin een bodem water met laurier, citroen, peper en zout.
- Zet het stoommandje in de pot. Het water moet onder het stoommandje blijven, zodat de artisjok niet in contact komt met het water.
- Leg de artisjokken in het mandje en zet een deksel op de pot.
- Breng het water aan de kook, verminder de warmte tot medium en laat de artisjokken nu zo'n 25-30 min stomen. Als je de onderste blaadjes makkelijk kan verwijderen, zijn ze klaar.
- Laat de artisjokken even uitlekken.
- Meng de mayonaise met de balsamico.
- Trek de blaadjes van de artisjok (je begint onderaan).
- Dip de onderkant van de blaadjes in de dipsaus en schraap met je tanden het vruchtvlees met de dipsaus van het blaadje. Het restant van de blaadjes gooi je weg.
- Eens alle blaadjes verwijderd zijn, haal je het "hooi" weg.
- Eet het hart van de artisjok samen met de dipsaus.
TIP:
Dit is een perfect voorgerecht.
Zorg dat je artisjokken mooi vers en gesloten zijn als je ze koopt en verwerk ze zo snel mogelijk.
Reacties