Artisjok met balsamico mayonaise

Foto Cathy Van de Moortele

Niets kan op tegen de eenvoud van gestoomde artisjok. Dit is waarschijnlijk één van enige keren dat ik een stoommandje uit mijn kast haal. Genieten!

Wat hebben we nodig:

  • 2 verse artisjokken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 schijf citroen
  • enkele peperbollen
  • snuif zout
  • 50 gr mayonaise
  • 1 koffielepel balsamico

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de steel van de artisjokken weg zodat de artisjokken rechtop kunnen staan.
  • Verwijder de onderste kleine blaadjes.
  • Met een schaar knip je de punten van de bladeren weg tot je een effen vlak hebt.
  • Spoel de "bloem" van de artisjok onder koud stromend water, zodat de blaadjes een beetje gaan openstaan.
  • Laat even uitlekken.
  • Zet een hoge pot op het vuur en doe daarin een bodem water met laurier, citroen, peper en zout.
  • Zet het stoommandje in de pot. Het water moet onder het stoommandje blijven, zodat de artisjok niet in contact komt met het water.
  • Leg de artisjokken in het mandje en zet een deksel op de pot.
  • Breng het water aan de kook, verminder de warmte tot medium en laat de artisjokken nu zo'n 25-30 min stomen. Als je de onderste blaadjes makkelijk kan verwijderen, zijn ze klaar.
  • Laat de artisjokken even uitlekken.
  • Meng de mayonaise met de balsamico.
  • Trek de blaadjes van de artisjok (je begint onderaan).
  • Dip de onderkant van de blaadjes in de dipsaus en schraap met je tanden het vruchtvlees met de dipsaus van het blaadje. Het restant van de blaadjes gooi je weg.
  • Eens alle blaadjes verwijderd zijn, haal je het "hooi" weg.
  • Eet het hart van de artisjok samen met de dipsaus.

TIP:

Dit is een perfect voorgerecht.
Zorg dat je artisjokken mooi vers en gesloten zijn als je ze koopt en verwerk ze zo snel mogelijk.

Reacties