Poolse Pierogi

Foto Cathy Van de Moortele


Zoveel verschillende namen voor ravioli en evenveel verschillende vullingen. Deze Poolse pierogi worden gevuld met aardappelen en kaas. Je kookt ze in water en je serveert ze gebakken, met gekaramelliseerde uien bijvoorbeeld. Vries de pierogi altijd in voor je ze kookt. Het helpt om openbarsten tegen te gaan.
Zag je trouwens het prachtige servies waarop ik de pierogi geserveerd heb? Dankzij de spaaractie bij Delhaize, kan je dit kwaliteitsvolle servies van Moodsathome bijeensparen. Per aankoopschijf van € 10 ontvang je 1 zegeltje. De actie loopt nog tem 3 febr 2021 en je krijgt tot 77% korting op de normale aankoopprijs. 

Wat hebben we nodig:
  • 4 aardappelen, geschild
  • 70 gr Emmenthaler, geraspt
  • 15 ml room
  • 280 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 15 gr boter, gesmolten
  • 230 gr zure room
  • 1 ei en 1 eierdooier
  • 15 ml olie
  • peper en zout
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en in reepjes gesneden
  • scheutje Xeresazijn
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper en meng ze met de kaas en de room terwijl ze nog warm zijn.
  • Kruid met peper en zout. Laat deze vulling helemaal afkoelen.
  • Meng de bloem met het zout.
  • Klop de boter met de zure room, het ei, de eierdooier en de olie.
  • Meng de natte ingrediënten met de droge tot een homogeen deeg. Dek de kom af en laat het deeg 20 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol 1 stuk deeg uit tot het dun genoeg is, maar ook weer niet zo dun dat het scheurt. 
  • Snij cirkeltjes uit het deeg met een koekjesvorm of een glas.
  • Maak de randjes een beetje nat met water en schep een hoopje vulling in het midden. Vouw de cirkel dicht en duw de randjes goed aan.
  • Leg de pierogi op een met bloem bestrooide bakplaat en vries ze in. Eenmaal ingevroren, bewaar je de pierogi in een hermetisch afgesloten doos.
  • Als je de pierogi wilt eten, kook je ze op in licht gezouten water. Eens ze komen bovendrijven, schep je ze uit het water met een schuimspaan.
  • Laat wat boter kleuren in een hete pan en bak de pierogi nog even op.
  • Ondertussen laat je wat boter en olie samen goed warm worden.
  • Bak de reepjes ui glazig en besprenkel ze met een scheut Xeresazijn (of Balsamico azijn). Kruid met peper en zout. 
  • Laat de uien mooi donker worden.
  • Serveer de gebakken pierogi met de uien.
TIP:

Laat de pierogi niet te lang koken.

Reacties