Coquilles met verse pasta en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

Dit gerechtje zat al lang in mijn hoofd en eindelijk is het er van gekomen: coquilles met verse pasta en spinazie. De verse pasta maakte ik de avond voordien, zodat ik niet veel werk had toen ik thuis kwam van mijn werk, om mijn lunch klaar te maken.

De coquilles waren supervers en smaakvol, gekruid met een beetje chilivlokjes en fleur de sel en gepaneerd in Cuissana van Sublimix, wat staat voor 100% pure cacaoboter. Deze vetstof is heel zuinig in gebruik en je eindigt niet met een pan vol vet waar niemand op zit te wachten. Tenslotte wil je de smaak van de coquilles goed naar voren brengen. Geniet mee!

Wat hebben we nodig:

  • 1 portie pastadeeg, op basis van 1 ei en 100 gr semola de cecco
  • 6 verse coquilles, goed droog gedept
  • 5 gr Cuissana van Sublimix
  • fleur de sel
  • chilivlokjes
  • klontje boter
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 50 ml witte wijn
  • 150 ml culinaire room
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 2 handenvol jonge spinazie, gewassen en gesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 San Marzano tomaat, ontpit en in blokjes gesneden
  • 20 gr Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het recept en laat het 30 min afgedekt rusten. 
  • Rol het deeg uit en verwerk het tot spaghetti (of linguine, als je dat liever hebt).
  • Paneer de coquilles door ze te rollen door Cuissana, die je op een schaaltje gestrooid hebt. Bedek alle kanten met een dun laagje Cuissana.
  • Kruid de coquilles met fleur de sel en chilivlokjes voor pit.
  • Laat een gietijzeren pannetje heet worden.
  • Leg de coquilles in de hete pan en zorg dat ze niet tegen elkaar liggen. Druk ze even mooi aan, zodat ze goed tegen de hitte komen.
  • Laat ze bakken tot ze makkelijk loskomen van de pan en mooi gekleurd zijn. Draai ze voorzichtig om met een metalen spatel.
  • Bak ook de andere kant.
  • Haal de coquilles uit de pan en leg ze op een bordje.
  • Doe een klontje boter in de pan en fruit hierin het teentje look. Laat het niet kleuren.
  • Blus met de wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg sappen toe van de coquilles die zich allicht verzameld hebben op het bordje.
  • Giet de room bij de wijn en laat die voor de helft inkoken.
  • Voeg de peterselie en spinazie toe en laat de spinazie slinken.
  • Geef de saus extra kick door er het citroensap aan toe te voegen.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Meng de pasta door de saus en voeg een kleine pollepel pastakookvocht toe. Dit zal helpen om de pasta beter te verdelen in de saus en zal de saus ook helpen indikken.
  • Laat de pasta verder garen in de saus.
  • Voeg de coquilles weer toe aan de saus, samen met de tomatenblokjes.
  • Werk af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

TIP:

Dit gerecht is voor één persoon, maar niemand kan je er van weerhouden om het recept te verdubbelen.
Zie je het niet zitten om zelf pasta te maken? Kijk eens in de versafdeling van de supermarkt. Het aanbod verse pasta wordt steeds groter.

Reacties