Klaaskoeken

Foto Cathy Van de Moortele

Een recept uit het Belgisch Bakboek, met bijhorende videoles van Stefan Elias. Dit recept mag echt niet ontbreken op mijn blog, gezien ik ze elk jaar bak en ze superlekker zijn. Verser dan vers! Bedankt Stefan!

Wat hebben we nodig:

  • 125 ml volle melk
  • 100 ml water
  • 55 gr verse gist
  • 1 ei
  • 500 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 8 gr zout
  • 50 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, zeer goed losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk en het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Voeg het ei toe.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er de suiker, het zout en de boter bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 6 min kneden op lage snelheid.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 15 min rusten op je werkblad, onder een handdoek (of de omgekeerde Kenwood kom).
  • Draai het deeg om, ontgas het en vouw het dicht: bovenkant naar het midden, onderkant naar boven, links naar het midden, rechts naar het midden.
  • Maak een bal van het deeg en laat die nog 15 min rusten op je werkblad, onder een handdoek.
  • Ontgas het deeg nogmaals en rol het uit tot het een duim dik is. 
  • Steek vormen uit het deeg (ga even met de deegrol over de metalen vorm voor een clean cut) en leg ze op bakplaten die voorzien zijn van bakpapier.
  • Kneed resten deeg weer samen en rol ze opnieuw uit (ik kneed ze weer even in de Kenwood en laat ze dan 5 min rusten voor ik ze uitrol).
  • Ga verder met uitsteken tot alle deeg opgebruikt is.
  • Dek de klaaskoeken af met een handdoek en laat ze 1u rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 225°C boven-onderwarmte.
  • Bestrijk de klaaskoeken heel lichtjes met losgeklopt ei.
  • Bak de koeken 7-8 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.
TIP:

Afgekoelde klaaskoeken hou je mooi mals in een gesloten ziploc zak.
Klop je ei om te doreren, zeer goed los. Dit zal ervoor zorgen dat je geen druipers ei op je klaaskoeken hebt. Je mag het ei zelfs mixen met de staafmixer en daarna zeven als je wilt, voor het beste resultaat.
De vormen heb ik jaren terug gekocht in een speciaalzaak in de buurt. Je kan ditzelfde deeg gebruiken om Kerstkoeken of Paashazen mee te bakken.


Foto Cathy Van de Moortele

Reacties