Knolseldersoep
Foto Cathy Van de Moortele |
Een heerlijk soepje voor op een donkere, regenachtige dag. De aardse smaak van de knolselder is iets waar ik eigenlijk heel warm van word. Niet de meest aantrekkelijke groente en een beetje lastig om te hanteren, maar je kan er alle kanten mee op. De topping die ik bij de soep gegeven heb, zorgt voor dat kleine extraatje.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- 2 stelen witte selder, schoongemaakt en in maantjes gesneden
- 600 gr knolselder, geschild en in blokjes gesneden
- 1 kleine aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- peper van de molen
- zout
- 1500 ml verse kippenbouillon, heet
- 150 ml culinaire room
- boter
- 1 plak knolselder, in fijne brunoise gesneden
- verse peterselie, fijngesnipperd
- 1 eetlepel pijnboompitjes
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie warm worden in een hoge pot.
- Fruit de ui glazig en voeg de look toe.
- Voeg de witte selder, knolselder en aardappel toe en roer om.
- Laat de groenten even meegaren, zonder dat ze kleuren.
- Kruid met peper en zout
- Overgiet de groenten met verse kippenbouillon en zet een deksel op de pot.
- Laat de groentjes garen.
- Mix de soep glad en zet ze terug op het vuur. Laat ze nog even opkoken en zet de warmte af.
- Roer de room door de soep.
- Laat een klontje boter smelten in een pannetje.
- Bak de knolselderblokjes kort aan, tot ze zacht en lichtjes gekleurd zijn.
- Roer de peterselie en pijnboompitjes door de knolselder en laat nog even meebakken.
- Serveer de topping bij de soep.
TIP:
Ook lekker met gehakte hazelnoot ipv pijnboompitjes.
Serveer een gepocheerd eitje in elke kom soep.
Mijn soep valt redelijk donker uit, omdat ik rode ui gebruikt heb. Als je gewone ui gebruikt, zal je soep veel lichter van kleur zijn.
Reacties