Paella met zeevruchten en chorizo

Foto Cathy Van de Moortele

Ik verlang naar de zon... nu de kerstdagen achter de rug zijn en de storm is gaan liggen, verlang ik naar warmte, naar zon, naar daglicht, naar zomerse gerechten. Vandaar deze paella, daar word ik instant blij van.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 wit van prei, gewassen en in fijne, halve ringetjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 rode paprika, ontpit en in blokjes gesneden
  • 200 gr chorizo, van het velletje ontdaan en in plakjes gesneden
  • enkele saffraandraadjes, geweekt in warm water
  • peper van de molen
  • zout
  • 250 gr paella rijst (Bomba rijst)
  • 900 ml visbouillon (of paella bouillon, als je die kan vinden), warm
  • 100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid
  • 250 gr zeevruchtenmix, ontdooid
  • 250 gr clams, ontdooid
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
  • 1 citroen, in partjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote paella pan.
  • Fruit de prei aan en voeg de look toe. Laat alles mooi glazig fruiten zonder te kleuren.
  • Voeg de paprikablokjes toe en gaar even mee.
  • Roer de chorizo onder de groentjes en laat hem zijn olie afgeven. De chorizo niet krokant laten bakken. Hou het vuur op medium warmte.
  • Kruid met de saffraan, peper en zout.
  • Roer de rijst onder de groentjes en voeg 750 ml bouillon toe. Hou de rest van de bouillon warm en voeg die toe wanneer de paella te droog dreigt te worden.
  • Laat de rijst nu zachtjes garen.
  • Aan het einde van de gaartijd, voeg je de erwtjes, zeevruchten en clams toe. Warm nog even goed door.
  • Werk af met peterselie en de citroenpartjes.

TIP:

Online vind je zeker bouillon voor paella, maar je kan hem ook terugvinden in Spaanse specialiteitszaken. Vind je hem niet, gebruik dan een goeie visbouillon.
De clams (vlees van venusschelpen) koop ik graag voor een pasta vongole zonder schelpen, dat eet stukken makkelijker en je kan ze mooi doseren, daar ze los ingevroren zijn. Ook in paella en op een zeevruchtenpizza worden ze hier goed gebruikt.
Je kan ook nog wat scampi toevoegen of stukjes kip.

Reacties