Appelcake met Licor 43
Foto Cathy Van de Moortele |
Mijn lokale aardappelhandelaar is altijd open wanneer je nood hebt aan aardappelen rechtstreeks van de boer, kortweg omdat hij een aardappelautomaat op zijn oprit heeft.
Korte keten is in en korte keten is goed. Je helpt de boer terwijl hij het noeste werk verricht op het veld en in ruil krijg jij de beste aardappelen.
Sinds kort is er in de automaat ook ruimte voor Frapa geitenkaas, knapperige appelen en peren, honing van de plaatselijke imker en top of the bill: kippeneieren met dubbele dooiers! Ik was meteen fan, zowel van de eieren als van de appels. Dat schreeuwde gewoon om een heerlijke appelcake.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 200 gr eieren met dubbele dooiers
- 165 gr fijne griessuiker
- 35 gr zelfgemaakte vanillesuiker
- 2 eetlepels Liquor 43 (facultatief)
- 2 grote Westland appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
- 1 koffielepel Licor 43
- 30 gr amandelstiften
- 50 gr afdekgelei abrikoos
- 1 eetlepel Licor 43
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ronde taartvorm lichtjes in en leg er een bakpapiertje in. Vet ook het bakpapier lichtjes in.
- Klop de boter goed los met de K-klopper in de Kenwood. Neem hier je tijd voor, zodat ze mooi zalvig is.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop telkens goed na elke toevoeging.
- Voeg de 2 soorten suiker en eetlepels Licor 43 toe.
- Snij 1 appel in kleine blokjes. Marineer de helft van die blokjes in een koffielepel Licor 43.
- De andere helft van de blokjes spatel je door het beslag.
- Breng het beslag over in de taartvorm. Strijk glad met een paletmesje.
- De tweede appel snij je in plakjes en schik je dakpansgewijs in de vorm.
- Hou het midden vrij.
- Meng de gemarineerde appelblokjes met de amandelstiften en leg die in het midden van de cake.
- Bak de cake 1u op 180°C.
- Warm de afdekgelei lichtjes op met de Licor 43 en bestrijk de nog warme cake met de gelei.
- Laat de cake volledig afkoelen in de vorm op een rooster.
TIP:
Licor 43 is een prachtig likeur met een Spaanse twist: citrus, vanille, karamel.
Reacties