Pesto van boerenkool
Foto Cathy Van de Moortele |
Koop je wel eens boerenkool? Je vindt ze niet zo vaak in de supermarkt, maar je groenteboer kan je zeker verder helpen. Boerenkool is een echte superfood. In Nederland wordt boerenkool vooral gesmaakt in stamppot en in Amerika zie je dan weer talrijke recepten verschijnen van groene smoothies met boerenkool. Ik heb er pesto van gemaakt, met pistachenootjes en look. Jammer dat je het niet kan ruiken, maar ik kan je verzekeren dat je meteen boerenkool bestelt.
Wat hebben we nodig:
- 1 boerenkool
- 50 gr gepelde pistachenoten, ongezouten
- 1 teen look, gepeld en grof gehakt
- snuif fleur de sel
- peper van de molen
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 50 ml olijfolie + extra
Hoe gaan we te werk:
- Verwijder de dikke nerven van de boerenkool.
- Zet een grote pot water op het fornuis en breng die aan de kook.
- Dompel de bladeren 30 sec in het kokende water, spoel ze meteen met koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Hak grof.
- Doe de pistachenoten in de keukenrobot (of blender) met de look en de fleur de sel.
Hak kort.Foto Cathy Van de Moortele - Voeg de Parmezaanse kaas toe en kruid met peper.
- Hak kort.
- Voeg de uitgelekte boerenkool in delen toe en hak telkens.
- Giet de olijfolie geleidelijk aan bij de pesto en mix tot een gebonden saus.
- Voeg extra olijfolie toe indien nodig.
- Schep de pesto in propere bokaaltjes en dek af met een laagje olijfolie, zodat hij niet verkleurt. Bewaar in de koelkast.
- Roer de pesto samen met wat boter en wat kookvocht van de pasta, door al dente gekookte pasta voor een heerlijk gerecht.
TIP:
Boerenkool kan je niet zo lang bewaren. Koop hem dan ook niet te lang op voorhand. Bewaar de boerenkool in de verpakking zoals je hem kocht, in de koelkast.
Ik heb deze pesto geserveerd met verse pasta en lamskoteletjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties