Verdronken eitjes op spinazie

Foto Cathy Van de Moortele
Heel lang geleden dat we dit nog eens gegeten hadden: een ovenschotel met aardappelpuree, spinazie, zachtgekookte eieren en kaassaus. Heerlijk is dit!

Wat hebben we nodig:
  • 4 grote aardappelen, geschild en gewassen
  • 900 gr verse spinazie, gewassen 
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • melk, heet
  • klontje boter
  • 5 zachtgekookte eieren, gepeld en doormidden gesneden
  • 40 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 500 ml melk
  • 100 gr Emmenthal, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in stukken en kook ze gaar in lichtgezouten water.
  • Laat de spinazie met aanhangend vocht slinken in een kookpot.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de spinazie uitlekken en duw er al het vocht uit.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
  • Stamp de aardappelen fijn (of gebruik een aardappelknijper of passe-vite), voeg voldoende hete melk toe om de puree smeuĆÆg te maken. Werk af met een klontje boter en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en schep er de aardappelpuree in.
  • Beleg met de uitgeknepen spinazie.
  • Schik de eitjes op de spinazie, met de snijkant naar beneden.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpannetje en roer er de bloem onder.
  • Laat de bloem even meebakken (niet kleuren) tot je een roux bekomt.
  • Giet de melk er in deeltjes bij en blijf steeds goed kloppen tot je een mooi gebonden maar toch nog schenkbare saus bekomt.
  • Kruid de saus met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer de kaas onder de saus en laat hem smelten.
  • Giet de saus over de eieren en zorg dat ze helemaal bedekt zijn.
  • Zet de schotel 30 min in de oven.
TIP:

Je kan de ovenschotel nog bestrooien met extra kaas of met wat paneermeel en dan kort onder de grill laten kleuren.

Reacties

malika zei…
mmm was dan ook het enige als kind dat ik luste...
Maak je het zelf ook klaar, Malika?