Bolon de verde

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had nog nooit van Bolon de verde gehoord, laat staan dat ik al ooit bakbananen had gekocht. Bakbananen zijn helemaal anders dan gewone bananen en ze worden ook niet als fruit maar als groente gezien. De schillen zijn groen en hard en ook de bananen zijn hard en hebben een heel andere structuur, met heel veel zetmeel en ze zijn totaal niet zoet. Bakbananen worden niet rauw gegeten. In de Caraïben zal je wel vaker bakbananen zien en in Ecuador worden ze gebruikt om bolon de verde te maken: een hartig hapje dat met... een kop sterke koffie wordt geserveerd!

Wat hebben we nodig:
  • 2 groene bakbananen (plantains)
  • 50 gr boter
  • 50 gr mozzarella cucina
  • 25 gr chorizo (facultatief), ontveld
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de bananen overlangs door de schil en trek de schil er met je handen af. Dat gaat niet zo makkelijk. Probeer om zo weinig mogelijk van het vruchtvlees te verliezen en gebruik je mes om de schil te scheiden van de banaan.
  • Snij de bakbananen in gelijke stukken en kook ze zacht in licht gezouten water.
  • Plet de gekookte bananen met een vork of gebruik een pureestamper.
  • Meng de geplette bakbananen met de boter.
  • Snij de mozzarella en de chorizo in kleine blokjes.
  • Meng de kaas met de chorizo onder de vulling.
  • Verwarm de frituurpan op 180°C.
  • Maak gelijke balletjes (ik heb ze zo groot als bitterballen gemaakt, maar eigenlijk horen het kleine tennisballen te zijn) en frituur ze tot ze goudbruin en crispy zijn.
  • Laat de bolon de verde even uitlekken op keukenpapier en serveer ze onmiddellijk.
TIP:

Je kan de niet-gefrituurde balletjes gewoon invriezen om ze op een later moment te serveren.
Je kan de bakbanaan ook in plakken snijden en ze bakken in de pan, in wat boter, tot ze zacht zijn. Draai ze dan regelmatig om.

Reacties