Geroosterde venkel en wortel

Foto Cathy Van de Moortele
Groenten roosteren is een zeer fijne manier om extra smaak te brengen in je gerecht. Moeilijk is het alvast niet. Zorg dat je de groenten op een gelijke manier snijdt, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Vandaag kiezen we voor een combinatie van venkel, wortel, pastinaak en rode ui. Ideaal in deze winterperiode.

Wat hebben we nodig:
  • 3 wortelen, geschraapt en in de lengte in 4 gesneden
  • 2 pastinaken, geschraapt en in de lengte in 4 gesneden
  • 3 rode uien, gepeld en in parten gesneden
  • 1 venkel, schoongemaakt en in parten gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 koffielepel venkelzaadjes, gecrusht
  • enkele chilivlokjes
  • 30 ml rode wijnazijn
  • sap van 1/2 citroen
  • verse bladpeterselie, grof gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet twee bakplaten klaar.
  • Leg de wortelen en pastinaken op de eerste bakplaat.
  • Leg de uien en venkel op de tweede bakplaat.
  • Besprenkel de groenten met 2 eetlepels van de olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Hussel de groenten nog eens door elkaar, zodat alle zijden een olielaagje hebben.
  • Dek de bakplaten af met aluminiumfolie.
  • Rooster de groenten tot ze gaar zijn. Reken zo'n 25 min voor de wortel/pastinaak en zo'n 45 min voor de uien/venkel. Je stopt dus eerst de bakplaat met ui/venkel in de oven en 20 min later zet je de bakplaat met wortel en pastinaak erbij.
  • Haal de folie weg van beide bakplaten en laat de groenten nu mooi kleuren. Reken hier nog zo'n 10 min voor.
  • Doe de rest van de olijfolie in een pan en voeg de zonnebloempitten, venkelzaadjes en chilivlokjes toe.
  • Laat ze lekker geurig worden.
  • Laat even afkoelen en meng dan met de rode wijnazijn, het citroensap, peper en zout.
  • Meng de geroosterde groenten door elkaar en besprenkel ze met de vinaigrette.
  • Werk af met de peterselie en dien op.
TIP:

Maak de geroosterde groenten niet te lang op voorhand klaar, zodat ze niet uitdrogen.
Heb je nog geroosterde groenten over? Maak er soep van, door er nog een blik tomatenblokjes en bouillon aan toe te voegen.

Reacties