Geroosterde bloemkoolsteaks
Foto Cathy Van de Moortele |
Geroosterde bloemkool is zo anders dan gekookte bloemkool (valt het op dat ik totaal geen fan ben van gekookte bloemkool?): zoveel smaak! Ik rooster de bloemkool graag onder aluminiumfolie, zodat ze niet verbrandt of uitdroogt. Serveer gerust nog wat geglaceerde worteltjes met getoaste zonnebloempitjes bij de bloemkool. Een tahini dressing is hier ook heerlijk bij (zie TIPS).
Wat hebben we nodig:
- 1 grote bloemkool
- olijfolie
- zout
- chilivlokjes
- 10 blaadjes salie, gesnipperd
- verse bladpeterselie, gesnipperd
- Verwarm de heteluchtoven op 200°C. Zet een bakplaat klaar.
- Snij de onderkant van de bloemkool weg, zodat ze mooi vlak staat op je werkvlak. Zorg wel dat de bloemkool Ć©Ć©n geheel blijft.
- Gooi de bladeren weg.
- Zet je mes in het midden van de bloemkool om ze te halveren. Snij zowel links als rechts twee dikke plakken af.
- Besprenkel je bakplaat met olijfolie.
- Leg de bloemkoolsteaks op de bakplaat.
- Besprenkel de bovenzijden ook met olijfolie.
- Kruid met zout, chilivlokjes en de helft van de salieblaadjes.
- Dek de bakplaat goed af met aluminiumfolie.
- Zet de bakplaat 30 min in de oven.
- Verwijder de folie, draai de steaks voorzichtig om met een spatel en kruid ook de andere kant met zout, chili (overdrijf niet) en salieblaadjes.
- Bedek weer met het aluminium en schuif de plaat opnieuw voor 30 min in de oven of tot de bloemkool mooi gegaard en bruin is.
- Werk af met gesnipperde peterselie.
Voor de tahinidressing: doe 80 gr tahini (sesampasta) in de foodprocessor. Voeg het sap van 1 citroen toe, samen met 30 gr agavesiroop. Kruid met een snuif zout. Laat de foodprocessor draaien. Voeg 80-100 ml water toe, tot de dressing de gewenste dikte heeft.
Reacties