Ramen noodles

Foto Cathy Van de Moortele
Als je student geweest bent, dan ken je allicht de pakjes met Japanse Ramen noodles. Behoorlijk gezouten, meestal gekrulde lange noodles, die heel snel gaar waren. Ze kwamen in verschillende smaakjes, maar kip en garnaal waren allicht de populairste. Je ziet ze nog altijd in Aziatische winkeltjes en omdat ze spotgoedkoop zijn, zullen studenten ze allicht ook nog altijd kopen.
Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf Ramen noodles te maken? Ik heb het geprobeerd en was verbaasd hoe lekker ze waren.
Voor deze noodles hebben we witte broodbloem nodig, gebakken natriumbicarbonaat, zout en water. Het gebakken natriumbicarbonaat zorgt voor de juiste structuur, die helpt om je noodles zo naar binnen te slurpen. Precies zoals het hoort. Aan de slag!

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr natriumbicarbonaat
  • 240 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gekozen)
  • 10 gr gebakken natriumbicarbonaat
  • 3 gr zout
  • 125 gr water
  • semola de Cecco
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Neem een bakplaat en bekleed ze met aluminiumfolie.
  • Strooi het natriumbicarbonaat uit op de folie en zet de bakplaat 1u in de oven.
  • Laat het natriumbicarbonaat na het bakken afkoelen en bewaar het in een gesloten potje. Het volume zal minder zijn dan de 50 gr die je oorspronkelijk op de bakplaat gestrooid hebt. Raak het gebakken natriumbicarbonaat niet aan met je blote handen, want het kan behoorlijk irriteren op de huid!
  • Nu ben je klaar om de Ramen noodles te maken: doe de bloem in de kom van de foodprocessor, met het gladde mes (geen snijmes).
  • Laat de robot draaien op lage snelheid.
  • Los het gebakken natriumbicarbonaat en het zout op in het water.
  • Giet het water druppelsgewijs bij de bloem. In de vulopening van je foodprocessor zit meestal een buis met een gaatje, waar vocht langzaamaan door kan sijpelen. Dit is precies wat je nodig hebt!
  • Langzaamaan zal de bloem zich gaan mengen met het vocht en krijg je een samenhangend deeg.
  • Vorm een schijf van het deeg en wikkel het in plastic folie (of stop het in een plastic diepvrieszakje).
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Verdeel het deeg in 4 delen.
  • Rol 1 deel uit en haal het verschillende keren door je pastamachine tem stand 6 (ik heb 9 standen op mijn Kenwood pastamaker). 
  • Bestuif het uitgerolde pastavel met wat semola en snij het tot de gewenste lengte. Mijn Ramen noodles hadden een lengte van 30 cm.
  • Ga zo door tot alle deegporties uitgerold zijn.
  • Restjes deeg kan je weer samenvoegen en opnieuw uitrollen.
  • Verwissel de pastamaker voor een spaghetti- of tagliatellemaker.
  • Haal de vellen, die inmiddels wat droger zijn, door de spaghettimaker. 
  • Laat de noodles drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Kook de noodles beetgaar en voeg ze toe aan je bouillon die je verder nog verrijkt met proteïnen (kip, zalm, tonijn, rundsvlees, garnalen, gehaktballetjes, zachtgekookt eitje, ..), groenten (spinazie, paksoi, champignons, sluimerwten, ..), pijpajuin, ...
TIP:

Zorg voor een versgemaakte bouillon, boordevol smaak.
Als je ooit zelfgemaakte Ramen noodles gegeten hebt, zal je niet meer terugkeren naar de goedkope noodles uit een pakje.

Reacties