Geklaarde boter

Foto Cathy Van de Moortele
Niet echt een recept, maar wel iets om thuis te maken en op voorraad te hebben. Ik gebruik graag geklaarde boter, zeker om gerechten te maken die op hoge temperatuur moeten bakken. Door geklaarde boter te gebruiken, kan je de temperatuur veel hoger brengen (tot 150°C) en krijg je een mooie korst op je vlees zonder dat de boter verbrandt. Geklaarde boter kan je enkele weken bewaren in de koelkast.

Wat hebben we nodig:
  • 1 pakje ongezouten boerenboter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de boter in een pannetje (ik gebruik hiervoor graag een hoog sauspannetje) en laat de boter zachtjes smelten.
  • Van zodra de boter gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur.
  • Lepel de melkeiwitten voorzichtig weg met een schuimspaan.
  • Giet de geklaarde boter heel rustig in een zuivere bokaal.
  • Onderaan in het pannetje zitten de melkdeeltjes. Die mogen niet mee in de bokaal. 
  • Voila, je geklaarde boter is klaar!
TIP:

Ik maak geen te grote hoeveelheden geklaarde boter, omdat het niet superlang bewaart.
Geklaarde boter is de basis voor Hollandaisesaus
Geklaarde boter kan verhit worden tot 150°C zonder verbranden.

Reacties