Hartjesravioli met pit

Foto Cathy Van de Moortele
Valentijn komt er aan. Misschien vind je deze ravioli wel leuk om te maken voor je geliefde? De vorm die ik gebruikt heb, is van Tupperware. Uiteraard kan je ook andere vormen gebruiken, wat je zelf maar leuk vindt.
Ik hou wel van een pittige merguez. Door de merguez uit de darm te halen, heb je meteen lekker gekruid lamsgehakt. De chimichurri past er heel goed bij: peterselie, look, wat wil je nog meer? Paprika's natuurlijk, vandaar het tomatensausje met rode paprika. Nom!

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr "00" pastabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • snuifje zout
  • 185 gr eieren
  • 285 gr merguez
  • 50 gr chimichurri
  • semola de Cecco
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in halve repen gesneden
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1 takje verse thijm
  • 1 laurierblad
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • 1 blik Mutti tomatenblokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst het pastadeeg: meng de bloem met het zout.
  • Maak een kuiltje in de bloem.
  • Kluts de eieren na het afwegen. Heb je teveel ei? Haal er dan net voldoende eiwit uit om 185 gr over te houden. Hoe meer dooier er in zit, hoe geler en rijker je pastadeeg zal zijn.
  • Meng de ingrediĆ«nten goed en kneed tot een elastisch, homogeen deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic (ik leg mijn deeg te rusten in een diepvrieszakje, dat ik iedere keer opnieuw gebruik) en laat het 30 min rusten op kamertemperatuur.
  • Ondertussen maak je de vulling: Snij de merguez in de lengte door en verwijder de darm (gooi die weg). Verkruimel het gehakt in de keukenrobot en meng met de chimichurri.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 delen.
  • Haal 1 deeg uit het zakje en laat de rest mooi afgedekt zitten.
  • Rol het deeg uit met je pastamachine tot en met stand 6 (ik heb 9 standen op mijn Kenwood pastamaker).
  • Snij het pastavel in 2. Leg 1 vel op de hartjesvorm.
  • Breng de vulling over in een spuitzak en spuit in elk hartje een kleine hoeveelheid vleesvulling.
  • Dek af met het tweede pastavel.
  • Bestuif het pastavel met wat semola.
  • Ga met de deegrol over het pastavel: de hartjes zullen mooi afgetekend zijn.
  • Verwijder overtollig pastadeeg en kneed het weer samen voor de volgende ravioli's.
  • Laat de ravioli even drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een grote hapjespan op het vuur en laat er de olie in warm worden.
  • Fruit de uirepen tot ze glazig zijn.
  • Voeg de look toe en schep om.
  • Laat de paprikablokjes meefruiten tot ze zacht zijn.
  • Kruid met thijm, laurier, peper en zout.
  • Roer de tomatenpuree goed door de uien en giet er dan de tomatenblokjes bij.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan op een zacht vuurtje verder pruttelen.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Kook de ravioli al dente.
  • Schep de ravioli bij de saus en voeg wat van het pastakookvocht toe aan de saus.


TIP:

Als je nog pastadeeg over hebt, verwerk het dan tot tagliatelle of een andere pastavorm die je leuk vindt. Laat de pasta goed drogen (reken toch op 1.5 dag op een pastadroogrek) en dan kan je hem geruime tijd bewaren in een droge ruimte.




Reacties