Fluweelzachte hummus
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
- een snuifje natriumbicarbonaat
- 1 grote teen look, gepeld en geraspt
- het sap van 2 citroenen
- snuifje grof zout
- 100 gr tahini
- 2 - 4 eetlepels ijswater (uit de diepvriezer)
- snuif komijn
- 1 eetlepel olijfolie
- Doe de kikkererwten in een steelpannetje en zet ze onder water waarin je het natriumbicarbonaat hebt opgelost.
- Breng de kikkererwten aan de kook en laat ze 20 min garen (net onder het kookpunt). Dit zal ervoor zorgen dat de reeds gekookte kikkererwten nog zachter worden.
- Doe de geraspte look met het citroensap en het zout in de foodprocessor en cutter enkele seconden.
- Laat dit mengsel nu 10 min rusten.
- Voeg de tahini toe aan het citroensap en cutter.
- Schraap de tahini van de randjes en de onderzijde van de kom en voeg de helft van het ijswater toe.
- Cutter nogmaals.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze onmiddellijk onder koud, stromend water.
- Voeg de kikkererwten toe aan de foodprocessor en kruid met komijn.
- Cutter helemaal glad.
- Voeg de olijfolie en extra ijswater toe tot je de juiste consistentie hebt.
Het natriumbicarbonaat in het kookwater van de kikkererwten, zal ervoor zorgen dat je de velletjes er niet meer hoeft af te halen en de kikkererwten echt heel zacht en romig worden.
Vervang het ijswater door enkele ijsblokjes voor hetzelfde effect.
Reacties