Butternut ravioli met crumble van peperkoek

Foto Cathy Van de Moortele
Butternut en peperkoek gaan heel goed samen. Ik wou ze dan ook eens in eenzelfde gerecht combineren. Butternut roosteren in de oven gaat behoorlijk snel en je krijgt weer extra smaak. Blender de butternut na het roosteren mooi glad en geef deze puree de tijd om op te stijven.
De crumble maak je uiteraard met Vondelmolen peperkoek, onze eigen Belgische trots. We mogen blij zijn met zo'n mooie Belgische producten. Een plak peperkoek als ontbijt, dun besmeerd met boter, heerlijk toch? Peperkoek drogen in de oven, is een mooi begin om een crumble te maken. Ik ben benieuwd wat jij vindt van dit recept.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gr butternut, geschild en in blokjes gesneden
  • 85 gr ui, geschild en grof gehakt
  • 3 tenen look, gepeld
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 125 gr ricotta
  • 2 plakken peperkoek
  • 180 gr "00" pastabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • snuifje zout
  • 50 gr ei, geklutst
  • 45 gr eierdooier, geklutst
  • scheutje olijfolie
  • 100 gr boerenboter
  • 10 blaadjes salie
  • verse nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Giet de olijfolie op een bakplaat.
  • Verdeel de butternut met de ui en de look over de bakplaat.
  • Kruid met peper en zout.
  • Hussel alles door elkaar, zodat de groentjes mooi bedekt zijn met een dun laagje olie.
  • Rooster de groenten 30 min in de oven of tot de butternut mooi zacht is.
  • Blender de groenten met de suiker, de Parmezaanse kaas en de ricotta.
  • Kruid nogmaals goed af.
  • Dek het kommetje af en laat de pompoenpuree afkoelen en opstijven.
  • Leg de plakken peperkoek in de afgekoelde oven en laat ze 1u op 120°C roosteren.
  • Cutter de peperkoek grof in de food processor en zet hem apart.
  • Maak het pastadeeg: meng de bloem met het zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het losgeklopte ei en de extra eierdooiers.
  • Voeg ook de olie toe en kneed tot een homogeen pastadeeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 porties en werk telkens met 1 portie per keer. Dek de rest af, zodat het deeg niet korst. 
  • Rol het deeg uit. Met mijn Kenwood pastamaker rol ik het deeg uit tem stand 6 (de standen gaan van 0 - 9).
  • Doe de vulling in een spuitzak met een rond mondje.
  • Spuit kleine hoopjes op het pastavel en dek af met een tweede vel.
  • Steek de ravioli uit met een raviolisteker of snij ze met een pastawieltje.
  • Laat de ravioli drogen op een horizontaal pastadroogrek of op een handdoek die je lichtjes met bloem bestoven hebt.
  • Kook de ravioli gaar in ruim, gezouten water. De ravioli zijn klaar wanneer ze bovendrijven.
  • Laat de boter goed warm worden in een hapjespan.
  • Voeg de blaadjes salie toe en laat ze mee opwarmen.
  • Kruid de boter met verse nootmuskaat.
  • Voeg de peperkoekkruimels toe en schud goed op.
  • Bak de peperkoek krokant.
  • Schep de ravioli uit het water en voeg ze toe aan de pan.
  • Warm nog even door.
TIP:

Je kan de peperkoek nog fijner malen en als paneermeel gebruiken. Verrassend!
Zet je oven iets minder warm als de groenten te snel kleuren of dek de plaat af met aluminiumfolie.

Reacties